Da li će Britanija šutnuti i evropske radnike?

Bregzit je jasna poruka i Evropljanima koji žive i rade u Britaniji da možda neće moći da ostanu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

14:28

Da li će Britanija šutnuti i evropske radnike?
(Foto: Thinkstock.com)

Pravila EU garantuju bezvizno kretanje ljudi i radnika u 28-članom bloku. Ali sada kada Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, to slobodno kretanje bi moglo da se dovede u pitanje, tako da bi radnici već trebalo da se brinu da li će moći da zadrže posao i da svojim EU pasošem ostanu u zemlji.

Pravnici kažu da se stvarni neće promeniti odmah. Ali na duži rok, situacija će biti neizvesna kako za radnike iz EU, tako i za njihove poslodavce.

Ipak, sa svih strana stiže upozorenje da će definisanje uslova ko i kako može da ostane biti težak zadatak i pravno i administrativno.

Stručnjaci za imigracije već savetuju radnike da ukoliko žele da ostanu u Britaniji, podnesu odmah zahtev za stalni boravak.

Međutim, s ozbirom na to ta taj zahtev ima preko 80 strana, to je ogromna papiroglogija za kompanije koje žele da zadrže svoje radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: