Rumunija prodala 600 mil. EUR loših kredita

Portfolio loših kredita kupljen je od Bankposta i dugih filijala Eurobank grupe u Rumuniji, čiji je ukupan dospeli iznos 597 miliona evra.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

19:48

Rumunija prodala 600 mil. EUR loših kredita
Foto: Thinkstock

Loše kredite kupila je međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, i kompanija Kruk, specijalizovana za saniranje dugova u centralnoj i istočnoj Evropi.

Kako je saopštila IFC, ovaj sporazum ima za cilj ubrzanje rešavanja problema loših kredita i povećanje likvidnosti bankarskog sektora u Rumuniji i regionu, prenela je agencija Ađerpres.

Velik broj loših kredita u Rumuniji i regionu je ozbiljan problem od početka globalne finansijske krize 2008. godine, navodi se u saopštenju IFC-a.

"Aktivno upravljanje stokom problematičnih kredita je strateški prioritet Eurobanke", rekao je zamenik generalnog direktora Eurobanke Stavros Joanu.

Transakcija je deo IFC-ovog Programa sanacije dugova i aktiva (DRPA), koji predstavlja strateški odgovor na sve veći broj loših kredita. Ovo je ujedno i jedna od najvećih ritejl transakcija NPL-ova u Rumuniji i važan korak u pravcu rešavanja rastućeg nivoa tih kredita.

Putem te transakcije, IFC takođe podržava konsolidovani budžet Eurobanke, izjavio je Manuel Rejes-Retana, portfolio menadžer IFC-a za grupu financijskih institucija u Evropi i centralnoj Aziji, navodi rumunska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: