Može i bez vlade: Španska privreda ostvarila rast

Španska privreda je ostvarila stabilan tempo rasta u prvom tromesečju 2016, uprkos tome što od decembra prošle godine zemlja nema vladu .

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

09:46

Može i bez vlade: Španska privreda ostvarila rast
(Foto: Beta/AP)

Bruto domaći proizvod Španije (BDP) povećan je u prvom kvartalu za 0,8 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, prema preliminarnim podacima nacionalnog insituta za statistiku, INE, prenosi agencija AFP.

Na godišnjem nivou, španski BDP je porastao 3,4 procenta u prva tri meseca ove godine, neznatno sporije u odnosu na poslednji kvartal 2015, kada je međugodišnji rast iznosio 3,5 odsto, dodaje se u saopštenju.

Španska privreda, teško pogođena globalnom finansijskom krizom, preživela je teških pet godina naizmenične recesije, tokom kojih je stopa nezaposlenosti eksplodirala sa nivoa od oko osam odsto u 2007. na visokih 27 procenata u prvom tromesečju 2013. godine.

Španski konzervativci, koji su došli na vlast 2011. godine, sproveli su rigorozan program štednje pošto se zemlja ljuljala na ivici bankrota, režući potrošnju i podižući poreze u pokušaju da stimulišu privredni rast i smanje nezaposlenost.

Prošle godine, ekonomija Španije, četvrta po veličini u evrozoni, porasla je za 3,2 odsto, i bila jedna od najbrže rastućih u Evropi.

Ranija vada je za ovu godinu predvidela rast od 2,7 odsto, a za 2017. godinu od 2,9 procenata.

Španija će u junu imati druge opšte izbore u šest meseci, pošto je kralj Filip u utorak zaključio da četiri glavne političke stranke, od kojih nijedna nema dovoljnu većinu u parlamentu, ne mogu da se dogovore o konstituisanju kabineta, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: