Francuska ubrzava - biće rast kao u Srbiji

BDP Francuske bi u prvom ovogodišnjem kvartalu trebalo blago da ubrza nakon lanjske najveće stope rasta za četiri godine, procena je centralne banke Francuske.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

11:33

Francuska ubrzava - biće rast kao u Srbiji
Foto: Thinkstock

BDP druge najveće ekonomije evrozone će, prema projekcijama banke, porasti za 0,4 odsto u prva tri meseca tekuće godine, što je blago ubrzanje u odnosu na rast od 0,2 odsto iz poslednjeg tromesečja 2015. godine, prenosi agencija Frans pres.

Prognoze centralne banke baziraju se na rezultatima ankete sprovedene u preduzećima, koja očekuju da će u februaru doći do blagog poboljšanja industrijske aktivnosti, kao i uslužnog i građevinskog sektora.

U januaru je, kako se navodi u saopštenju banke, registrovan rast industrijske proizvodnje, kao i bolja isporuka automobila, električne opreme i hrane.

Za 2016. godinu, vlada u Parizu prognozira rast BDP-a od 1,5 odsto.

Privreda Francuske je, prema prošlomesečnom saopštenju nacionalne statističke agencije INSEE, porasla za 1,1 odsto u 2015. godini, što je najbrži tempo rasta francuske privrede od 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: