Izbeglici iz Sirije slika "otvorila" restoran/FOTO

Abdul Halim al-Attar, izbeglica iz Sirije, fotografisan letos kako prodaje hemijske olovke na ulicama Bejruta sa ćerkom u naručju sada ima svoj restoran.

Svet

Izvor: B92

Subota, 05.12.2015.

12:45

Default images
(Foto: Beta/AP)

33-godišnji otac pokušavao je da pehrani svoju porodicu koja je u ratu ostala bez ičega.

Fotografija je postala viralna i pokrenula je "crowdfunding" kampanju na internetu u njegovo ime tokom koje je sakupljeno 191.000 dolara. Sa ovim novcem Abdul je otvorio pekaru, kiosk sa kebabima i restorančić.
Foto: Beta/AP
“Morao sam da investiram taj novac, inače bi bio uludo potrošen”, rekao je on novinarima.
Foto: Beta/AP
Doduše, al-Attar nije dobio sve od pomenute sume. Uspeo je da podigne 40 odsto od oko168.000 dolara, nakon što su Indiegogo i PayPal uzeli gotovo 20.000 dolara za obradu i bankarske provizije. PayPal ne radi u Libanu, pa se novac, malo po malo, donosi u tu zemlju uz pomoć prijatelja kampanje koji može podići sredstva u Dubaiju.
Foto: Beta/AP
No, ono što je opet privuklo pažnju javnosti je činjenica da ovaj čovek u svojim objektima zapošljava takođe sirijske izbeglice, njih 16, i na taj način im pomaže da se lakše prilagode.

"Ne samo da se moj život promenio, već i život moje dece i život ljudi u Siriji kojima sam pomogao", rekao je Abdul koji je poklonio oko 25. 000 dolara prijateljima i rođacima u Siriji.
Foto: Beta/AP
"Stvarno sam srećan otkako sam video da je Abdul otvorio svoj restoran i da su njegova deca konačno zbrinuta", rekao je jedan od novinara koji je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za Abdula. Međutim, dodao je i da ne veruje da će se skoro upustiti u sličnu akciju jer je razočaran komplikacijama prilikom isplate pomoći izbeglicama koje ne mogu da pristupe bankarskim računima u Libanu. Iako je neizvesno kada će i da li će uopšte dobiti ostatak svog novca, Abdul je zahvalan.

Novinari su ga zatekli na svom novom radnom mestu, imao je majicu sa natpisom “Budite pozitivni” i veliki osmeh.

“Kada Bog želi da vam da nešto, to ćete i dobiti “, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: