Berze prkose MMF-u, beleže rast

Svetske berze su u porastu uprkos tome što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio projektovani globalni privredni rast.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:45

Default images
Foto: Thinkstock.com

Rast na američkoj berzi predvode energetske kompanije koje su dobile na vrednosti oporavkom cene sirove nafte koja s povećanjem od dva odsto košta 49 dolar po barelu.

Na početku trgovanja Ševeron je porastao za dva odsto, što je najvaća dobit u industrijskom indeksu Dau Džopns koji je dobio 0,7 odsto na otvaranju. Standard end Pur 500 se povećao za 0,6, a Nasdak za 0,4 odsto.

Rast su povele azijske berze gde je hongkongški berzanski indeks Hang Seng skočio za 3,3 odsto, dok su japanski Nikei 225 i šangajski indeks imali manji rast - 0,75 i 0,48 odsto.

Evropske berze su takođe zahvaljujući energetskim kompanijama i rastu cene nafte, u solidnom plusu - nemački berzanski indeks Daks je porastao za oko 1,5 odsto, britanski FTSE 100 oko 0,9, a Francuski Kak-40 oko 1,15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: