Ruska crkva ima rešenje: Mi ćemo hraniti narod

Manastirska domaćinstva planiraju da u ruske isporučuju gradove mocarelu, ribu, povrće i druge proizvode, pišu ruski mediji.

Svet

Izvor: B92, Sputnik

Subota, 29.08.2015.

10:18

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Prema podacima lista, manastiri su već počeli da povećavaju svoj asortiman sireva, uključujući takve vrste kao što su mocarela, rikota, kačota. Oni su počeli da se bave uzgojem ribe i proširili su obradive površine na kojima sade povrće.

Iz lista “Izvestija“ razgovarali su sa ocem Efremom Muhinim iz Valamskog manastira u Kareliji. Prema njegovim rečima, nakon uvođenja sankcija protiv Rusije manastirska domaćinstva su počela da proizvode više vrsta proizvoda, uključujući i pastrmku.

Otac Efrem je naveo da je ranije manastirska pastrmka dolazila u rafove prodavnica u Sankt Peterburgu i Mursmansku oblast preko posrednika koji se bave preradom ribe. Sada Valamski manastir planira da izgradi sopstvene pogone za preradu koji će omogućiti da proizvodi direktno budu isporučeni na tržište.

Po mišljenju sveštenika, ruski proizvodi će ponovo postati konkurentni. Pre sankcija je bilo profitabilnije kupovati u inostranstvu, zbog čeka su mnogi manastiri namerno smanjivali proizvodnju.

Prema rečima sveštenika Romana Bagdasarova, manastirska domaćinstva obnavljaju tradiciju pomaganja ljudima proizvodnjom hrane u teško vreme.

Bagdasarov je naveo da manastiri mogu da daju svoj doprinos u procesu zamene proizvoda iz inostranstva. Do sada su oni, obično, svoje proizvode prodavali lokalnom stanovništvu i nisu sarađivali sa velikim trgovinskim lancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: