Volmart se ograđuje, ne prodaje puške AR-15

Iako je modernizacija pruge jedna od ugovornih obaveza države iz posla sa italijanskim partnerima, saobraćajnica je trenutno u goroj situaciji no ikada do sada

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

14:32

Default images
Foto: Beta/AP

Najveći američki trgovački lanac Volmart objavio je više neće prodavat poluautomatske puške AR-15 i municiju.

Iz kompanije kažu da će u svojih 4.500 prodavnica da s efokusiraju na sportsko i lovačko oružje.

Kompanija tvrdi da odluka nije povezana sa sve većim brojem ubistava ovom klasom oružja, vrlo popularnog među vlasnicima oružja u SAD-u, upravo je puškom AR-15, na primer, u sredu ubijena novinarka i kamerman u Virdžiniji.

Glavni razlog, tvrdi Valmart, odustajanja od borbenog oružja je "slaba potražnja" za klasom oružja u koju spada AR-15, koja je pala na manje od 30 odsto.

Otkada je Volmart promenio izvršnog direktora, kompanija je počela dosta da radi na javnom imidžu, socijalnom angažmanu, poboljšanju uslova rada... Početkom godine digli su minimalne plate, rezultati su im odlični a u SAD-u nema ozbiljnijeg pada prodaje oružja.

Crkva Svetog Trojstva s Menhetna, značajan akcionar Valmarta, u poslednje vreme radi veći pritisak da se pooštri nadzor prodaje oružja s velikim kapacitetom.

Stvar je završila na federalnom sudu jer je crkva iskoristila određene pravne instrumente kako bi Valmart naterala da na godišnjoj skupštini akcionara to pitanje stavi na glasanje, ali je sud u aprilu presudio u korist kompanije i ukinuo tu obavezu.

Crkva Sv. Trojstva u sredu je izjavila kako je vrlo zadovoljna Valmartovom odlukom da prestane da prodaje "vrstu oružja koja je izazvala takvo uništenje i gubitke u zajednicama širom SAD-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: