Cipras na mukama - ko menja Varufakisa?

Novi ministar finansija Grčke biće imenovan danas, nakon sastanka političkih lidera, objavio je portparol grčke vlade.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

09:32

Default images
Foto: Tanjug, AP

Portparol je kazao da je dosadašnji minister finansija Janis Varufakis imao vodeću ulogu u pregovorima od formiranja grčke vlade.

“Premijer mu se zahvaljuje na naporu da promoviše poziciju vlade I interes grčkog naroda u veoma teškim okolnostima. Posle sastanka političkih lidera, biće imenovana njegova zamena”, naveo je.

A ko bi mogao da ga zameni?

Prema pisanju Gardijana, u igri su zamenik premijera Janis Dragasakis, minister ekonomije Jorgos Statakis, ekonomista Euklid Cakalotos, kao I trenutni vodeći pregovarač Grčke Džordž Houliarakis.

Razgovore o novom ministru vode grčki premijer Aleksis Cipras I njegov zamenik Janis Dragasakis.

Dragasakis, bivši marsista koji je takođe ekonomista, I sam je jedan od kandidata.

Neistaknuti političar, nadgleda ekonomsu politiku Grčke u poslednjih pet meseci i izražavao je rastuće neslaganje sa Varufakisovom taktikom. Ali, ovaj 67- ogodišnjak možda želi da ostane iza scene gde ima posebno moćnu ulogu.

U tom slučaju, kao kandidati za Varufakisovog naslednika ostaju profesor ekonomije Jorgos Statakis, trenutno ministar ekonomije I oksfordskog ekonomskog đaka Euklida Cakalotosa, koji koordinira pregovore sa kreditorima.

Razmatra se I mogućnost da na to mesto dođe i Džordž Houliarakis, koji je šef grčkog pregovaračkog tima, čiji su modifikovani stavovi pretežno dobro primljeni kod kreditora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: