Manje optimizma među Amerikancima

Američki potrošači su u aprilu bili manje optimistični u pogledu ekonomske situacije nego prethodnog meseca, pokazala je anketa organizacije Konferens bord.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

17:57

Default images
Foto: Thinkstock

Indeks potrošačkog poverenja, koga izračunava Konferens bord, pao je ovog meseca na 95,2 sa 101,4 poena iz marta, a nivo iz aprila najniži je od decembra prošle godine, roenosi agencija Frans pres.

Analitičari su očekivali da će indeks porasti na 102,2 poena.

Podindeks trenutne ekonomske situacije pao je treći uzastopni mesec na 106,8 sa 109,5 poena iz marta, dok je podindeks koji meri očekivanja potrošača pao na 87,5 sa 96 poena iz prethodnog meseca.

Najveći deo slabljenja poverenja pripisuje se lošim uslovima na tržištu rada, nakon što je američka vlada početkom meseca saopštila da je rast zapošljavanja u martu značajno usporio, snizivši broj novozaposelnih iz prva dva ovogodišnja meseca.

Veliki broj Amerikanaca očekuje nastavak slabog zapošljavanja i pad prihoda. Smanjen je broj ljudi koji planiraju kupovinu automobila, stana, velikih kućnih aparata ili odlazak na letovanje, navodi Konferens bord.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: