Alabar menja firmu zbog BG na vodi

Spekulacije da Muhamed Alabar napušta kompaniju Emar se nastavljaju, uprkos tome što je kompanija nedavno kategorično odbacila te navode.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

23:11

Default images
Alabar predstavlja Beograd na vodi (foto: Vlada RS)

Kao predsednik Emara, Alabar je izgradio veliki deo Dubaija, ali njegovo sve veće interesovanje za nekretnine širom sveta prouzrokuje nesuglasice akcionara te kompanije u UAE.

Alaarov angažman u investicijama drugih kompanija, kao što je projekat izgradnje druge prestonice u Egiptu, vredan 45 milijardi dolara, ali i dešavanja od zapadne Afrike pa do Balkana – naišli su na neodobravanje, tvrdi Rojtersov izvor.

"To je nešto što nas brine“, rekao je jedan od akcionara Emara koji je želeo da ostane anoniman.

"Postoji sukob interesa. Predsednik ima drugu firmu u istoj oblasti, to može biti problematično.“

Portparolka Alabara nije odmah želela da odgovori na Rojtersovo pitanje da prokomentariše primedbe akcionara. Inače, akcije kompanije su se blago oporavile neposredno pred demantovanje spekulacija o Alabarovom odlaskau, ali su i dalje daleko ispod nivoa od prošlog septembra.

Kada se govori i o poslovnim pravilima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poznato je da direktorima Emara nije zabranjeno da budu uključeni u druge vlasničke strukture i da imaju kapital u drugim kompanijama.

Ali sudbina Alabara i Emara je nešto zanimljivija i isprepletena je odavno.

Rođen 1956. godine Alabar se probijao do državnog vrha radeći u centralnj banci UAE i vladinoj kancelariji u Singapuru, gde je radio u odeljenju za ekonomski razvoj.

U ovom periodu postao je blizak vladaru Dubaija, šeiku Muhamedu bin Rašidu al Maktumu, a to je bilo još pre osnivanja Emara.

Emar, u kome država ima 29 odsto udela, imala je i ranije nemire koje su izazvali akcionari, naročito 2011. godine, jer kompanija nije bila isplatila dividende nakon svetske finansijske krize.

Ipak, otvoreno preispitivanje pozicije Alabara je neubičajeno u zemljama Zaliva, gde se poslovni sporovi rešavaju daleko od očiju javnosti.

Govorkanja o odlasku Alabara su pojačana prošlog meseca kada je potpisan sporazum o izgradnie egipatskog mega grada čiji će posao voditi "Kapital siti partners", čiji je Alabar suosnivač.

Alabar je takođe član odbora u Igl hilsu, koji je investitor Beograda na vodi u Srbiji, ali i projekata u Nigeriji i Bahreinu.

Zahvaljujući Emaru, danas možemo da se divimo velelepnim projektima u Dubaiju, ali i šire, međutim, kompanija sada mora da se takmiči na više frontova, misli se pre svega na borbu sa startap firmama. A ono što je veliki trn u oku mnogih je činjenica da Alabar svojim potezima zbunjuje investitore Emara.

"Zašto projekat u Egiptu nije dat Emar Idžiptu ako mislite da je to dobra kupovina?“, pitao je jedan od akcionara.

"Osećamo da Emar više nije prioritet za Dubai, zemljište sve više preuzimaju druge kompanije“, rekao je on i dodao: "Jasno je da Emar počinje da stagnira."

Odliv mozgova je još jedna briga za Emar. Bivši direktor Lou pinga sada ima istu poziciju u Igl hilsu. Salman Sajid, koji je radio kao finansijski direktor u nekoliko Emarovih filijala, sada je takođe direktor u Igl hilsu.

U odgovoru u mejilu za Rojters, portparolka Alabara je opisala Alabarov odnos sa kompanijama.

"Gospodin Alabar je savetnik i konsultant u kompanijama KSP i Igl hils“, napisala je, ne ulazeći u detalje.

Direktori Emara mogu sedeti u upravnim odborima drugih kompanija, ali ta odluka mora biti odobrena na godišnjoj skupštini akcionara. Do sada, to je bila čista formalnost, međutim, Rojtersov izvor tvdi da ovoga puta to neće biti tako.

"Ovakva vrsta aktivnosti - da su rukovodioci u toj meri uključeni u velike projekte sa drugim firmama - zahtevaju više vremena za razmišljanje i zaista su neizvesne.“
Nšama, kompanija koja je pokrenuta u septembru, takođe je izgleda, tesno povezana sa Emarom.

Izvršni direktor te kompanije bio je direktor Emar internešenala do novembra 2014. godine, dok je glavni progamer Abubakr Sidamed bio direktor zadužen za nadgledanje projekata.

Sadašnji izvršni direktor kompanije Nšama Raguraj Balakrišna je nedavno dao otkaz na mesto glavnog Emarovog finansijskog direktora.

Portparolka Alabara je izjavila da Nšama, KSP i Igl hils nisu povezane sa Emarom.

"Sve tri su nezavisne kompanije i nemaju veze sa Emarom“, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: