Strujni pakt Britanije i Norveške

Velika Britanija i Norveška su dogovorile povezivanje svojih energetskih mreža preko najdužeg podmorskog interkonektora takve vrste na svetu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

10:49

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Taj kabl će obezbediti dovoljno električne energije za skoro 750.000 britanskih domaćinstava, javlja britanski list "Gardijan".

Najveći britanski snabdevač energijom Nešnel grid i norveška kompanija Statnet su potpisali ugovor o vlasništvu, koji označava početak gradnje interkonektora u dužini od 730 kilometara.

Dvosmerni električni kabl, čiju će gradnju u vrednosti od dve milijarde evra finansirati vlade dveju država, biće kapaciteta od 1,4 GW i ići će od britanskog grada Blit do norveškog grada Kvildal, dok je završetak ovog projekta planiran za 2021. godinu.

Pomenuti ugovor sa Norveškom će britanskim domaćinstvima doneti uštedu u visini do 3,5 milijardi funti u trajanju od 25 godina, jer će Britanija uvoziti jeftiniju struju, prema procenama britanskog energetskog regulatora Ofgema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: