Da li će dolar biti jači od evra?

Nakon gotovo mesec dana relativno stabilnog kursa, evro je nastavio da slabi u odnosu na većinu svetskih valuta, a pogotovo u odnosu na američki dolar.

Svet

Izvor: B92

Subota, 07.03.2015.

15:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Poslednji put dolar je bio ovako jak 2003. godine. Dolar jača već skoro godinu dana na osnovu značajno bolje ekonomske situacije u SAD nego u ostalim zemljama.

Američka centralna banka prestala je da ubrizgava velike količine novca u finansijski sistem i uskoro će početi dizati kamatne stope zbog čega će novac biti manje dostupan, a vrednost dolaru će i dalje rasti.

Evropska centralna banka i dalje spušta kamatne stope i tek sada počinje ubrizgavati 60 milijardi evra mesečno u finansijski sistem, zbog čega je novac u evrozoni sada lakše dostupan pa vrednost evra pada.

Evro će dugoročno još slabiti, a američki dolar jačati.

Analitičari smatraju da bi u roku od jedne ili dve godine dolar barem na kratko mogao postati jači od evra.

Budući da je dolar u poslednjih godinu dana jačao praktički bez značajnijeg predaha, u međuvremenu je moguća privremena korekcija od nekoliko procenata.

Korekcija može potrajati mesec do dva nakon čega se može očekivati nastavak jačanja dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: