Japan popušta, smanjuje poreze

Japanska vladajuća koalicija odlučila je da snizi korporativne poreze, koji su među najvišim u svetu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2014.

14:49

Default images

Premijer Šinza Abea pokušava da podstakne rast treće po veličini svetske privrede.

Abeova Liberalno demokratska partija i njen mlađi koalicioni partner Komeito usvojili su novu poresku stopu koja će stupiti na snagu u fiskalnoj godini koja počinje u aprilu 2015, nakon što je u januaru odobri vlada, prenosi agencija Frans pres.

Kada novi propisi stupe na snagu, korporativni porez u Japanu biće snižen sa 34,62 na 31,33 odsto kroz period od dve godine. Trenutna stopa poreza u Japanu niža je nego u SAD, ali i viša nego i većini velikih ekonomija.

Dvogodišnja bitka zvaničnog Tokija da preokrene dugotrajnu deflaciju i slab privredni rast donosila je plodove, ali je rast poreza na promet iz aprila, uveden radi smanjenja ogromnog javnog duga, ukočio privredu i gurnuo je u recesiju u trećem kvartalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: