Globalni strah - ovo je krvoproliće

Na svetskim berzama cene akcija prošle sedmice su oštro pale, jer se ulagači plaše da pad cena nafte nije jedina posledica nejake globalne potražnje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2014.

15:09

Default images

Strahuju da bi se slabost najvećih svetskih ekonomija mogla preliti i na druga tržišta.

Na Vol Stritu je Dau Džons potonuo 3,8 odsto, na 17.280 bodova, a S&P 500 indeks 3,5 odsto, na 2.002 boda, što je njihov najveći sedmični pad u više od dve i po godine. Nasdak indeks potonuo je, pak, 2,7 odsto, na 4.653 boda.

Oštar pad cena akcija, nakon sedam nedelja neprestanog rasta i dostizanja rekordnih nivoa, ponajviše je posledica pada cena nafte za više od 10 odsto.

Na londonskom je tržištu cena ‘crnog zlata’ zaronila ispod 62 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu skliznula ispod 58 dolara, što su njihovi najniži nivoi od polovine 2009. godine, jer ulagači strahuju od pada potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija, kao što su Kina i evrozona, te recesije u Japanu.

To je pritisnulo akcije u energetskom sektoru, pa je gubitak tog sektora od početka godine povećan na 16,5 odsto. Od svih 10 sektora S&P indeksa energetski je u ovoj godini ubedljivo najslabiji. Oštro su pale i cene akcija rudarskih kompanija, zbog pada cena sirovina, nakon novih naznaka usporavanja rasta kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

„Ovo je krvoproliće. Činjenica da cene nafte ne mogu pronaći dno prestravila je tržišne igrače“, kaže Pjer Martin, trgovac u Sakso banci.

Ni ostali sektori nisu prošli puno bolje, jer se ulagači plaše slabljenja globalne potražnje zbog slabosti najvećih svetskih ekonomija. Slabost potražnje izazvala je zasad samo oštar pad cena nafte i sirovina, no mogla bi se odraziti i na druge segmente ekonomije.

„U početku se radilo samo o prevelikoj ponudi nafte u odnosu na potražnju. No, sada se pojavio i strah da najveće svetske ekonomije rastu presporo“, kaže Keni Polcari, direktor u kompaniji O’Nil Sekjuritis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: