Od Hipo u Beču ostala "loša banka"

Mreža banaka na Balkanu austrijske Hipo Alpe Adria banke biće prodata američkom fondu "Advent", odlučeno je u sredu uveče.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

10:06

Default images

U novoj vlasničkoj strukturi biće, sa manjinskim udelom, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je objavila austrijska novinska agencija APA, Hipo holding za jugoistočnu Evropu sa ukupno šest banaka na Balkanu danas će privremeno biti prenet na firmu-ćerku državnog holdinga OeIAG, Fimbag, koji će držati udele u banci do zaključenja prodaje poslova na Balkanu.

Sa današnjim danom Hipo Alpe Adria prestaje da postoji u Austriji u dosadašnjem obliku i transformiše se u državnu "lošu banku".

Takođe, od danas Aleksander Piker više nije predsednik Upravnog odbora Hipo Alpe Adria grupe, ali će ostati i dalje šef holdinga za jugoistočnu Evropu.

Za zaključenje poslova oko kupovine Hipo banaka na Balkanu potrebne su još odluke organa budućih vlasnika - Adventa i EBRD-a, a i država Austrija, koja je formalni prodavac banke, mora da odobri ovaj poslovni korak.

Isto tako potrebno je i odobrenje nemačke "Bajern LB", nekadašnje majka-banke Hipo Alpe Adrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: