Svet

Utorak, 28.10.2014.

16:06

Britiš petroleum "pati" zbog rublje

Profit britanske energetske grupacije Britiš petroleum (BP) smanjen je u trećem kvartalu zbog pada cena nafte i gubitka vrednosti rublje.

Izvor: Tanjug

Default images

U tri meseca zaključno sa septembrom, neto profit BP-a opao je za 63 odsto, na 1,29 milijardi dolara (milijardu evra) u poređenju sa istim lanjskim periodom, dok je proizvodnja opala za 2,7 odsto na 2,14 miliona barela ekvivalenata nafte, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju BP-a, koji poseduje skoro 20 odsto akcija u ruskom naftnom gigantu Rosnjeftu, objašnjava se i da je depresijacija rublje prema dolaru u tom periodu značajno uticala na poslovanje BP-a u Rusiji, ali i pad cena nafte, koje su od sredine juna značajno skliznule zbog nagomilavanja globalnih zaliha, što je navelo američku banku "Goldman Saks" da obori prognozu cene nafte za naredne dve godine.

Izvršni direktor BP-a, Bob Dadli, međutim poručuje da uprkos nižim cenama nafte i padu kvartalnog profita, njegova kompanija ostaje na putu da ispuni svoje ciljeve za čitavu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

15 h

Podeli: