Evropa čeka: Koje su banke "pale"?

Vest da najmanje 11 banaka iz šest evropskih zemalja neće proći na "stres testu" Evropske centralne banke izazvala je burne reakcije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

20:08

Default images

Svetski mediji prenose izveštaj španske novinske agencije Efe da preliminarni podaci pokazuju da test neće proći tri italijanske banke, tri grčke, dve austrijske, jedna kiparska, jedna portugalska i jedna belgijska banka.

Zbog ovih navoda oglasila se Evropska centralna banka saopštenjem da izveštaj još nije završen i da bankama još nisu poslati krajnji rezultati. EBC navodi da su medijski izveštaji o rezultatima po pravilu spekulativni, navodeći da će rezultati biti poznati u nedelju.

Pojedine banke, poput Erste već su demantovale izveštaj španske agencije.

"Nemamo nikakvih indikacija da nećemo proći ", poručio je portparol Erste Grupe.

Kiparske vlasti oštro su demantovale naopise i rekli da je izveštaj nije tačan, jer je jedna kiparska banka već povećala kapital, dok druga ima podršku akcionara da to učini ako bude potrebno .

Političari, bankari i rejting agencije burno su reagovali na ove navode, ali čini se, ne bez osnova, jer je ovaj izveštaj izazvao i nagađanja koliko je još banaka palo na ovom testu .

Analitičari procenjuju da test nije prošlo 18 od ukupno 130 banaka koje je ECB testirao.

Procenjuje se da će snažne nacionalne banke u severnoj, kao i južnoj Evropi proći test bez problema. Ali, kako se pretpostavlja, otprilike trećina banaka podvrgnutih testu proći će "tesno", a reč je uglavnom o srednjim bankama.

Moguće je , kažu analitičari , da će se na listi gubitnika nađe i neka od nemačkih regionalnih banaka koje su u vlasništvu države, regionalnih vlasti i lokalnih banaka koje traže novi model poslovanja bez pomoći države .

ECB će, podsetimo, u nedelju objaviti rezultate analize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: