Portugalija ipak probija cilj

Portugalija će ove godine premašiti ciljni nivo budžetskog deficita jer je zbog novih računovodstvenih propisa bila primorana da podigne prognozu deficita.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

08:32

Default images

Portugalija je u maju izašla iz međunarodnog programa pomoći, ali se još muči da uskladi javne finansije sa propisima EU, prenosi agencija Frans pres.

Ovogodišnji budžetski deficit će po svoj prilici iznositi 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na ciljni nivo od četiri odsto, navodi portugalski Zavod za statistiku.

Ministarka finansija Marija Luis Albukerk je ranije ovog meseca izjavila da će Portugalija ispuniti ciljeve deficita bez potrebe za dodatnim rezanjem potrošnje ili rastom poreza. Ustavni sud je u nekoliko navrata odbacivao nove mere štednje, što je otežalo vladine napore da smanji potrošnju.

Deficit budžeta bi trebalo da dostigne 8,3 milijarde evra, od čega se 1,3 milijarde evra odnose na dugovanja državnih kompanija u sektoru transporta.

Javni dug Lisabona bi, prema novim standardima, trebalo da bude 127,8 odsto BDP-a, nešto manje od ranije očekivanih 130,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: