EU bi da kazni Putinove biznismene

Evropska unija želi da kazni poslovne ljude bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tvrde diplomatski izvori.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

13:43

Default images

Brisel smatra da biznismeni bliski Putinu "aktivno podržavaju" destabilizaciju Ukrajine i pripajanje Krima Rusiji, od čega imaju i novčanu korist.

Nemačke vlasti insistiraju na kažnjavanju ruskih oligarha.

"Treba da im zamrznemo bankarske račune u evropskim gradovima i da im oduzmemo dozvolu za putovanje", izjavio je u subotu nemački vice kancelar Zigmar Gabrijel i dodao da bi to trebalo postići ove nedelje.

EU želi da doda još nekoliko imena na "crnu listu" 87 osoba i 20-ak institucija kojima su zamrznuta sredstva, a izdavanje viza zabranjeno.

Uniji su potrebni neoborivi dokazi za umešanost oligarha kako bi bili na "crnoj listi" jer svaka odluka EU može da bude predmet žalbe Evropskom sudu pravde, izjavio je izvor Frans presu i dodao da se još ne zna koliko bi ljudi bilo dodato u spisak.

Evropska komisija je pripremila najteže, ekonomske sankcije Rusiji, o kojima bi do srede trebalo da se dogovore članice Evropske unije, a iz kojih bi bio izuzet sektor gasa.

EU je stav prema Rusiji pooštrila svoj posle pada malezijskog aviona 17. jula na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom ruskih pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: