Evo kako funkcioniše komunizam

Jedan procenat najbogatijih kineskih domaćinstava drži "u svojim rukama" trećinu celokupnog bogatstva kineske populacije.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

14:20

Default images

To podstiče bojazan od sve veće nejednakosti u primanjima u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, prema objavljenoj studiji Univerziteta u Pekingu.

Prosečno neto bogatstvo kineskih domaćinstava je u 2012. iznosilio 439.000 juana (oko 71.000 dolara), što je za 17 odsto više u odnosu na nivo iz 2010. godine, rezultati su istraživanja koje je sproveo Institut za istraživanje društvenih nauka pri Univerzitetu u Pekingu, a prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Ipak, nejednakost u primanjima je u tom periodu znatno porasla, a u prilog tome govori činjenica da je u 2012. godini jedan procenat najbogatijih domaćinstava u Kini posedovao trećinu celokupnog nacionalnog bogatstva, dok je 25 odsto domaćinstava na samom dnu raspolagalo sa samo deset odsto sveukupne vrednosti imovine u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: