Rusija oprašta dug Severne Koreje

Ruski parlament odlučio je da Severnoj Koreji otpiše dug još iz sovjetskog perioda, u iznosu od gotovo 10 milijardi američkih dolara, prenosi portal SEEbiz.eu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

16:49

Default images

Dug će biti otpisan sklopu dogovora dve države čija je svrha da olakša izgradnju gasovoda prema Južnoj Koreji koji bi prolazio i kroz Severnu Koreju.

Rusi su otpisali dug brojnim siromašnim državama saveznicama iz razdoblja SSSR-a, uključujući i Kubu.

Donji dom ruskog parlamenta u petak je ratifikovao dogovor iz 2012. prema kojem će biti otpisan dug Severne Koreje. Dug ukupno iznosi 10,96 milijarda dolara. Deo duga koji nije otpisan, u iznosu od 1,09 milijardi dolara, moraće da bude isplaćen u šestomesečnim ratama u narednih 20 godina.

Zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak za izjavio je da će se novac upotrebiti za finansiranje zajedničkih projekata sa Severnom Korejom, među kojima su izgradnja gasovoda i železničkog puta za Južnu Koreju.

Dve Koreje tehnički su u ratu i odvojene su jednom od granica s najviše vojnika. Jedan deo međunarodne zajednice pokušava da uspostavi ponovni kontakt s čelnicima Severne Koreje nadajući se da će se vlada te zemlje angažovati na pronalaženju načina da se prekine dugogodišnja izolacija zemlje i veliko siromaštvo njenog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: