Fič: Austriji vrhunski rejting

Međunarodna rejting agencija Fič potvrdila je Austriji dugoročni kreditni rejting na najvišem stepenu AAA sa stabilnim izgledom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

15:23

Default images

Rejting kratkoročnih obaveza u stranoj valuti potvrđen je na nivou F1+, a vrhunski rejting zemlje na nivou AAA, prenela je slovačka agencija Sita.

Fič je u obrazloženju svoje odluke ukazao na planirano restrukturiranje nacionalizovane Hipo Alpe Adria banke, koja će verovatno povećati javni dug Austrije više nego što se očekivalo.

Činjenica da vlada do sada nije objavila poželjno rešenje problema banke, u kratkoročnom periodu povećava nesigurnost, upozorava agencija.

Prognoza razvoja javnog duga Austrije je bazirana na konzervativnom scenariju, prema kome će država preuzeti celokupnu imovinu Hipo Alpe Adria banke. To bi u 2014. godini povećalo javni dug za 18 milijardi evra, ili 5,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Austrijski bankarski sektor će, prema Fiču, na domaćem i stranim tržištima i dalje poslovati u stabilnom, mada zahtevnom ambijentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: