EU želi sama da kontroliše budžet

Evropska unija želi da ima "svog" javnog tužioca koji će se isključivo baviti slučajevima pronevere novca iz evropskog budžeta, javio je Radio Dojče vele.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

10:44

Default images

Od 130 milijardi evra zajedničkih sredstava, svake godine "nestane" oko pola milijarde, što pokazuje da i sama EU muku muči sa korupcijom, proneverama i kriminalom .

Tako je samo u slučaju obnove i izgradnje autoputa u Kalabriji, 2011. godine na fiktivne ugovore i radove potrošeno 388 miliona evra koji su bili izdvojeni iz evropskih sredstava pomoći. Najčešći primeri zloupotreba novaca iz EU budžeta upravo se odnose na finansiranje poljoprivrednih i regionalnih razvojnih projekata.

Evropska komisija se zalaže za "nultu toleranciju prema zloupotrebi zajedničkog evropskog budžeta". U tom kontekstu je i predlog za formiranje ureda evropskog javnog tužioca, prenosi nemački radio.

"Javne finansije su pod pritiskom širom Evrope i svaki evro se računa", poručila je potpredsednica Evropske komisije, komesarka za pravdu, temeljna prava i građanstvo Viviana Reding.

"Zemlje članice godišnje prijave pronevere u iznosu od oko 500 miliona evra, a realna suma je i znatno veća. Žrtve su evropski budžet i evropski poreski obveznici. U pitanju je federalni budžet i ako ga mi ne odbranimo to niko neće da uradi umesto nas", rekla je ona.

Novo telo, Kancelarija evropskog javnog tužioca, trebalo bi da prvenstveno zaštiti evropski budžet, te da učini bržim i ujednači različite nacionalne zakonske procedure širom EU.

Njenim formiranjem bio bi prevaziđen i osnovni problem u istrazi prekograničnog kriminala jer bi jurisdikacija Kancelarije pokrivala gotovo sve članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: