Crkva daje imovinu za spas Kipra

Poglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Hrizostom II, ponudio je pomoć za spas kiparske ekonomije, stavljajući crkvenu imovinu na raspolaganje vladi.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.03.2013.

11:12

Default images

"Celokupna crkvena imovina je stavljena na raspolaganje ovoj zemlji kako bi se sprečio kolaps ekonomije", rekao je Hrizostom Drugi posle sastanka sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom, nekoliko sati nakon što je parlament te zemlje odbacio evropski paket pomoći, prenosi Frans pres.

Prema rečima Hrizostoma, crkva je ponudila da se njena imovina stavi pod hipoteku radi kupovine državnih obveznica. On, medjutim, nije želeo da komentariše koliki bi iznos mogao biti prikupljen.

Crkva je najveći vlasnik zemljišta na Kipru a ima i akcije u različitim kompanijama, uključujući Helensku banku.
Kipar mora predstaviti plan za prikupljanje 5,8 milijardi evra, nakon što je juče odbacio predlog o uvodjenju poreza do 10 odsto na bankarske depozite, koji je bio uslov za dobijanje medjunarodnog zajma. U međuvremenu je kiparski ministar finansija Mihalis Saris u poseti Moskvi. On je izjavio da još nije postignut dogovor o ruskoj
pozajmici Kipru, javljaju danas ruski mediji.


"Razgovori su bili veoma dobri, konstruktivni i pošteni", rekao je Saris posle susreta sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom.

Kiparski ministar je najavio nastavak pregovora u cilju pronalaženja "rešenja koje će omogućiti podršku Rusije. Bićemo ovde dok ne
postignemo neki dogovor
", dodao je Saris.

Rusija je 2011. godine odobrila zajam Kipru od 2,5 milijardi dolara.

Siluanov je početkom februara rekao da je Rusija spremna da restrukturira dug i da eventalno ublaži uslove otplate ranije odobrenog zajma.

Kiparski parlament juče je odbio nacrt zakona na osnovu kojeg bi se štedišama u bankama jednokratnim porezom uzelo do 10 odsto od uloga, u pitanje je došla medjunarodna pomoć koju je Kipar tražio da izbegne bankrot.

Kipar je zatražio 15,8 milijardi evra da spasi svoje banke, dovede u red svoje finansije i izbegne mogućnost ispadanja iz evrozone.

Države EU i Medjunarodni monetarni fond (MMF) kao uslov su postavili oporezovanje štednih uloga u kiparskim bankama. Sporazum vlade Kipra i medjunarodnih kreditora, koji je juče odbačen u parlamentu, izazvao je navalu štediša na banke sa namerom da podignu svoje uloge i izbegnu oporezovanje.

Kao odgovor na ovu situaciju, banke su zatvorene, što će trajati do sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

11 h

Podeli: