Grčka grca a gradi stazu za Formulu

Prezadužena Grčka će potrošiti 28,9 miliona evra na izgradnju staze za Formulu 1, uprkos dubokoj ekonomskoj krizi, saopšteno je iz grčkog ministarstva za razvoj

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2012.

17:27

Default images

Ta sredstva, kojima će biti subvencionisana oko trećina projekta, vrednog 94 miliona evra, biće odobrena kao deo vladinih napora da podstakne investicije koje smatra glavnim prioritetom, ali koje se često odlažu zbog birokratskih procedura.

Grčka vlada je u maju dala "zeleno svetlo" za ovaj projekat, navodeći da će izgradnja staze podstaći razvoj turizama i otvoriti nova radna mesta, u zemlji gde su stroge mere štednje i peta godina recesije uzrokovale da stopa nezaposlenosti poraste iznad 20 odsto.

Trkačka staza, koju će izgraditi grčka građevinska kompanija "Avtokinitodromio Patras", čeka na odobrenje vladinih organa za sport.

Grad Patras je domaćin F1, sama staza bi trebalo da bude izgrađena po međunarodnim standardima, a rok za izgradnju je tri godine.

Grčki lideri se godinama spore oko izgradnje staze za Formulu 1, nailazeći na protivljenje stanovnika i boraca za zaštitu životne sredine.

Grčka je potrošila 8,95 milijardi evra na Olimpijske igre u Atini 2004. godine, uključujući 7,2 milijarde evra za izgradnju infrastrukture, prema podacima opozicione stranke Siriza.

Ministarstvo za razvoj je, takođe, najavilo puštanje kreditne linije od 29,25 miliona evra za finansiranje izgradnje fabrike solarnih panela na severoistoku zemlje i oslobađanje 15 milijardi evra za renoviranje luksuznog hotela "Elounda bej", na ostrvu Krit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

20 h

Podeli: