Španija će postati "groblje" evra

Američka bonitetna agencija Fič snizila je juče kreditni rejting četiri španska regiona, kao i gradova Madrida i Barselone.

Svet

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

00:04

Default images

Ta odluka dolazi dan nakon što je Fič spustio kreditni rejting Španije za tri stepena, sa A na BBB

Španija je sada pala samo na korak do kreditnog rejtinga zvanog „smeće", koji investitorima poručuje da ne ulažu u državu zato što joj preti bankrot.

Agencija je objasnila da je srušila rejting zato što su troškovi restrukturiranja i dokapitalizacije španskih banaka sada procenjeni na 60, pa čak i 100 milijardi evra u slučaju daleko mračnijeg scenarija. Kako navodi agencija, spasavanje posrnulih banaka dodatno će povećati ukupan javni dug Španije koji će u 2015. porasti na 95 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Očekuje se i da će Španija ostati u recesiji tokom čitave tekuće godine, kao i u 2013.

Istovremeno, agencija Standard end purs navodi da će gubici španskih banaka po problematičnim zajmovima u 2012. i 2013. iznositi između 80 i 112 milijardi evra.

Prema ocenama ekonomskih analitičara, evrozona se, nakon poslednjih procena bonitetnih agencija, nalazi na kolenima.

"Čak ni mogući izlazak Grčke iz evrozone ne bi napravio toliko haosa jer je ipak Grčka „mala" zemlja. Međutim, Španija je četvrta po veličini ekonomija evrozone i rešavanje njenih problema predstavlja ključni trenutak za budućnost evra", objašnjavaju analitičari koji napominju da će bez finansijske intervencije EU Španija postati groblje zajedničke valute.

Zbog ozbiljnosti situacije očekuje se da će španska vlada danas ili sutra zatražiti finansijsku pomoć za svoje posrnule banke, rekla su za Rojters dva zvaničnika EU, kao i jedan izvor iz Nemačke. Španija bi tako posle Grčke, Irske i Portugala postala četvrta i dosad najveća država evrozone koja je od početka dužničke krize zatražila pomoć.

O zahtevu Španije trebalo bi da razgovaraju ministri finansija evrozone na telekonferenciji koja bi trebalo da bude održana danas, a nakon koje će biti održana konferencija za štampu.

Neimenovani izvor navodi da dogovor o spasavanju Španije mora da bude postignut pre izbora u Grčkoj 17. juna, nakon kojih bi Atina mogla da napusti evrozonu ukoliko pobedu odnesu partije koje se protive uslovima pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: