Mohamad: Evropo, siromašna si

Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad smatra da je Zapad, a posebno Evropa, izgubila dodir sa ekonomskom realnošću.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

20:27

Default images

"Evropa je izgubila puno novca i stoga je u odnosu na prošlost relativno siromašnija. Mi u Aziji živimo u okviru naših mogućnosti. Kada smo siromašni, živimo kao siromasi. Mislim da je to jednostavna lekcija koju Evropa može da nauči od Azije", rekao je on.

Mahathir Mohamad je političar koji je Maleziju u dvadeset godina koje je proveo na vlasti transformisao iz uspavane ekonomije u 'tigra'.

On kaže da se "Evropa mora pomeriti od stanja negiranja realnosti i suočiti s bolnom istinom. To što ste postali siromašni, ne možete lečiti štampanjem novca jer iza tog novca mora stajati ili dobra ekonomija ili zlato". On savetuje Evropi da se vrati realnoj ekonomiji, odnosno da restrukturira ekonomiju na način da manje zavisi od finansijskog sektora.

"Mislim da Evropa mora da se vrati proizvodnji dobara, pružanju usluga i trgovini, umesto da samo vrte brojke po bankovnim knjigama, kao što sada rade. Morate imati nešto legitimno za trgovinu, jer samo tako možete stvoriti legitiman novac", sugeriše Mahathir.

Bivši malezijski premijer smatra da će "za oporavak biti nužno ponovno izgraditi svoje kapacitete, a to može potrajati godinama. Samo tako će Evropa opet postati konkurentna zemljama Istoka. Evropa svojim radnicima plaća previše za premalo rada. Ne shvatam kako možete očekivati život na ovakvom standardu kada ne proizvodite ništa što ima tržišnu vrednost".

"Nekada smo mi od vas dobijali teške poruke, zar ne? Ponekad ste podcenjivali našu valutu zbog čega smo ostajali siromašni. Mi smo ipak nešto naučili jedni od drugih. Nekad smo bili evrocentrični, danas mislim da bi trebalo da budemo azijacentrični", rekao je on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: