Rast investicija u Kinu, pad u SAD

Globalni priliv stranih direktnih investicija (SDI) porastao je u prošloj godini za 17 odsto, uprkos ekonomskim turbulencijama širom sveta.

Izvor: Tanjug

Postoji razlog i za oprezni optimizam da će rast biti ostvaren i 2012, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

U izveštaju UN se navodi da su za rast priliva investicija zaslužna prekogranična spajanja i akvizicije, preneo je Rojters.

Međutim, nisu sve investicije u Evropi bile "zdrave", niti su ukazivale na veći apetit investitora, već je određeni broj ulaganja bio pokazatelj prodaje dela imovine evropskih kompanija, odbacivanja rizičnih sredstava i oportunističkih pogodbi koje su imale za cilj izvlačenje koristi od slabljenja evra i drugih evropskih valuta.

Povećanje SDI ukazuje na sve veću globalizaciju i rast tražnje velikih projekata u inostranstvu, što može dovesti do rasta trgovine i povećanja proizvodnih kapaciteta u svetu. U svetlu lošeg raspoloženja na svetskim finansijskim tržištima, rast tražnje investicija jedan je od retkih pozitivnih znakova.

Globalni priliv SDI uvećan je drugu godinu zaredom, i u 2011. je iznosio oko 1.509 biliona dolara, što je za 28 odsto više u odnosu na 2009, ali i 23 odsto manje u odnosu na vrhunac iz 2007.

Ulaganje u prekogranična spajanja i akvizicije skočilo je 2011. za 49,7 odsto na 507,3 milijarde dolara, dok su grinfild investicije, koje podrazumevaju početak izgradnje bez prethodne infrastrukture, poslovnih prostora i radnika, smanjene za za 3,3 odsto na 780,4 milijarde dolara.

"Rast bruto domaćeg proizvoda je i dalje pozitivan i, mada je niži od očekivanog, komapnije i dalje imaju novca u džepovima, a u svakom slučaju moraju da ga ulažu. Međutim, u isto vreme postoji neizvesnost zbog slabosti svetske ekonomije", rekao je ekonomista UN Astrit Sulstarova.

Priliv SDI u zemlje Latinske Amerike uvećan je za 35 odsto na 216,4 milijarde dolara.

Zemlje u razvoju zabeležile su rekordan priliv SDI, uglavnom putem grinfild investicija. Kina, koja je druga zemlja po prilivu SDI, primila je investicije u iznosu od 124 milijarde dolara, zabeleživši rekord drugu godinu zaredom. SDI u Indiju uvećane su za 38 odsto, nakon velikog pada iz 2010, ali su i dalje dosta manje od kineskih i iznose 34 milijarde dolara.

Razvijene zemlje su zabeležile prvi rast priliva SDI u poslednje tri godine. Investicije su uvećane za 18 odsto na 753 milijarde dolara, dok su samo u Evropi porasle za 23 odsto.

Ulaganje u SAD, koje su najveći primalac investicija, smanjeno je za 7,7 odsto na 210,7 milijardi dolara.

Vesti

"Plaćamo sve dok ima para"

Grčka će nastaviti da otplaćuje dug svojim međunarodnim kreditorima sve dok bude bila u mogućnosti da to čini, kaže portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

Svet ponedeljak 25.05. 14:55 Komentara: 0
strana 1 od 3324 idi na stranu