Rim: Kriminalci određuju cenu hrane

Organizovani kriminal u Italiji kontroliše poljoprivredne i prehrambene poslove vredne od 12,5 milijardi evra godišnje, to je 5,6 odsto nelegalnih poslova.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

15:46

Default images

Organizovni kriminal je proširio prisustvo duž celog prehrambenog lanca - od kupovine poljoprivrednog zemljišta do proizvodnje, od transporta do supermarketa, navedeno je u saopštenju najveće italijanske poljoprivredne grupacije "Koldireti".

Kriminalne grupacije slične mafiji često diktiraju proizvođačke i potrošačke cene u svoju korist tako što snižavaju cene koje se plaćaju farmerima, a podižu one koje plaćaju potrošaci u prodavnicama, ukazao je "Koldireti", čije nalaze koristi u istrazi jedna parlamentarna komisija. Štetu italijanskom poljoprivrednom i prehrambenom sektoru takođe nanose proizvodnja i prodaja u inostranstvu falsifikovanih prehrambenih proizvoda slabog kvaliteta, u vrednosti od procenjenih 60 milijardi evra godišnje, pod oznakama vrhunskih italijanskih marki.

Glavni italijanski tužilac protiv mafije Pjetro Graso je izjavio da italijanski propisi treba da budu pooštreni kako bi se stalo na put organizovanom kriminalu u agrobiznisu i zaustavila proizvodnja lažnih italijanskih prehrambenih proizvoda.

Izvoz italijanske hrane i poljoprivrednih produkata mogao bi da bude utrostručen ukoliko bi bila preduzeta radikalna akcija protiv falsifikovanih proizvoda, rekao je direktor "Koldiretija" Serđo Marini.

Ukupna vrednost italijanskog poljoprivrednog i prehrambenog sektora se procenjuje na 300 milijardi evra godišnje, ne uključujući prodaju poljoprivrednog zemljišta, transport ili maloprodajni deo trgovine hranom, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

15 h

Podeli: