Kinu ne brine mogući bankrot SAD

Kina ne treba da brine zbog posustalih američkih pregovora o podizanju limita za zaduživanje, kaže savetnik Narodne banke Kine Sja Bin.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

00:10

Default images

On očekuje da će američki političari u poslednjem trenutku postići sporazum kako bi sprečili krizu.

Sja, član komiteta za monetarnu politiku u kineskoj centralnoj banci, smatra da nema kratkoročnih rizika po kinesku ekonomiju, s obzirom da Vašington nema drugog izbora, do da nastavi s labavom monetarnom politikom u nastojanju da pruži podsticaj toj navećoj svetskoj ekonomiji.

"Nemojte previše da brinete zbog toga. SAD će morati da emituju novi dug i da emituju dodatne valute", rekao je Sja. On je kazao da su pregovori o američkom dugu privukli preveliku medijsku pažnju jer tamošnji političari pokušavaju da manevrišu po pitanju duga kako bi dobili strateške poene pred sledeće predsedničke izbore u novembru 2012.

"Oni neće izneveriti nacionalne interese. Oni se sada igraju politikom i na kraju će postići kompromis", ukazao je Sja.

Sja je ponovio svoj raniji stav da Kina treba da ubrza diversifikaciju svojih rastućih deviznih rezervi i uključi i druge valute van dolara kako bi se obezbedila od rizika koje bi donelo, kako predviđa, dugotrajno slabljenje američke valute.

Glavni ekonomista u kineskom Državnom informativnom centru Džu Baoliang takođe smatra da nisu veliki izgledi da dođe do banktora SAD zbog duga i očekuje da će kompromis biti postignut.

On je ukazao da američko tržište duga ostaje glavna investiciona destinacija za kineske devizne rezerve, uprkos njihovoj postepenoj diversifikaciji ka evru i drugim nedolarskim aktivama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: