STO: SAD nepravedna prema Kini

Amerika je uvela prekomerne dodatne carine za kineske gume, pletene vreće i čelične cevi, ocenila je STO.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

08:08

Default images

Komitet za regulisanje sporova Svetske trgovinske organizacije, smatra da je istovremeno uvođenje antidampinških i antisubvencijskih carina je nezakonito.

Dodatne carine od 20 odsto SAD su uvele 2007. godine i mada se Kina 2008. obratila STO sa molbom da ove dodatne namete osudi, organizacija je u oktobru iste godine odbacila taj zahtev, prenosi ruska agencija Itar Tas.

Misija STO u ženevskom sedištu organizacije je, međutim, sinoć saopštila da pozdravlja poslednju osuđujuću odluku koja "udara u srž američke prakse na uvođenju zaštitnih carina za kinesku robu".

Predstavnik američkog ministarstva za trgovinu Ron Kirk je izrazio "duboku zabrinutost" zbog odluke STO.

Uvođenje dodatnih carina američka strana obrazlaže potrebom da se ograniči rast kineskog izvoza i "zaštite" radna mesta na teritoriji SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: