Hosni Mubarak najbogatiji na svetu?

Stručnjaci za Bliski istok procenjuju da je bogatstvo predsednika Hosnija Mubaraka i njegove porodice ogromno i da bi moglo da iznosi čak 70 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug, Dojèe vele

Subota, 12.02.2011.

16:07

Default images

Odmah pošto je podneo ostavku, Švajcarska je blokirala svu imovinu koja pripada Hosniju Mubaraku.

"Švajcarska je od ovog trenutka zamrzla svu imovinu koja pripada bivšem egipatskom predsedniku", izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova u Bernu.

On, naravno, nije govorio o tome kolika je imovina bivšeg predsednika Egipta, pošto je to tajna, ali je nagovestio da će se "na ledu" naći i računi najbližih saradnika Mubaraka, koji je juče podneo ostavku. Koliko vredi imovina Hosnija Mubaraka, špekulisalo se i pre jučerašnjeg podnošenja ostavke. Po nekim procenama on bi mogao da bude jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Profesor političkih nauka na Univerzitetu Prinston Amnej Džamal smatra da se bogatstvo predsednika Mubaraka kreće od 40 do 70 milijardi dolara.

"Poslovni poduhvati iz njegove vojne i političke karijere su se preneli i na njegovo lično bogatstvo", kazala je nedavno Džamal i dodala da u takvim režimima kao što je Mubarakov ima mnogo korupcije i korišćenja javnih izvora prihoda za lično bogaćenje.

Nakon tri decenije na mestu predsednika, Mubarak je imao pristup mnogim ugovorima koje su na njegove račune doneli ogromne sume novca. Većina tog novca se navodno nalazi na tajnim računima u bankama ili je uložen u luksuzne kuće i hotele.

Veliki deo Mubarakovog bogatstva navodno je u britanskim i švajcarskim bankama i u nekretninama koje ima u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu i na atraktivnim lokacija uz obalu Crvenog mora.

Prema izvještaju arapskih novina "Al Habar", egipatski predsednik poseduje stanove na ekskluzivnim lokacijama u Njujorku i Los Andjelesu. Milijarderi su, takođe, kako se tvrdi i dvojica njegovih sinova.

Navodno je sa 17 milijardi dolara najbogatiji Gamal, sin Hosnija Mubaraka. Na drugom mestu je bivši predsjednik lično, piše Dojče vele. Njegova se imovina procenjuje na 10 milijardi dolara. Slede sin Alaa s osam i supruga Susan s oko četiri milijarde.

Egipćani se ne nadaju povratku opljačkanog novca

Ipak, Egipćani ne gaje velike nade da bi novac mogao biti vraćen državi jer je teško utvrditi odakle taj novac potiče. Jedino je sigurno da glavni izvor zarade nije bila Mubarakova predsednička plata. Čak i da je sigurno da deo imovine potiče iz ilegalnih poslova, to je teško dokazati. Tek je Mubarakova ostavka omogućila zamrzavanje imovine u inostranstvu. Jer, sve dok je bio na vlasti, vladama drugih država nije bilo moguće preduzimanje određenih koraka.

Eventualna zaplena imovine biće moguća samo ako nova egipatska vlada protiv bivšeg predsednika pokrene sudski postupak i uspe da dokaže da je novac stečen na protivzakonit način.

Ipak, stručnjaci ocenjuju da su vrlo male šanse za povratak nezakonito stečene Mubarakove imovine egipatskim građanima. Jer, porodice vlastodržaca obično imaju na raspolaganju čitav tim savetnika koji uspevaju da spretno prikriju poreklo i tokove novca.

Egipatski ekonomista Ahmed el Naggar ističe da građani ionako ne gaje prevelike nade u povratak ukradene imovine.

"Stanovništvo trenutno ne gleda na te pojedinosti. Jer, svi znaju kakve je zastrašujuće razmere imala korupcija, bez obzira radilo se o predsednikovom klanu ili o drugim državnim službenicima", kaže on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

10 h

Podeli: