Uhapšen bivši šef Hipo Banke

Austrijska policija uhapsila je u petak u Klagenfurtu nekadašnjeg šefa banke Hipo Alpe Adrija Volfganga Kulterera.

Svet

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.08.2010.

13:23

Default images

Bankara koji je 15 godina bio na čelu Hipo Alpe Adrije državno tužilaštvo tereti, kako javljaju austrijski mediji, za proneveru i falsifikovanje bankarskog bilansa.

Odeljenje austrijske policije za istragu afere Hipo Alpe Adrija je prošlog proleća ocenilo da je u vreme dok je i Kulterer bio šef, "nestalo" najmanje 100 miliona evra, od čega je deo završio u Lihtenštajnu i deo u zemljama Zapadnog Balkana.

Kulterera, koji je posle napuštanja banke postao finansijski savetnik imućnih građana, tužilaštvo tereti da je banku oštetio za milionske iznose odobravajući kredite bez odgovarajućeg pokrića.

Prema ranijim navodima medija u regionu, veliki deo rizičnih kredita završio je u Hrvatskoj, kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kulterer je već bio pravosnažno osuđen zbog toga što je ranije, kao šef Koruške banke iz bilansa "izbrisao" gubitke iz "swap"-poslova. Uprkos tome je nekadašnji predsednik vlade Koruške, Jerg Hajder insistirao da baš Kulterer postane šef nadzornog odbora Hipo Alpe Adrija banke.

Prema navodima medija, "preko Kultererovog radnog stola" išla je i kasnija prodaja ove banke državnoj banci nemačke savezne pokrajine Bavarska, Bajern LB (Bayern LB). U Minhenu se vodi istraga protiv više menadžera obe banke, a državno tužilaštvo smatra da je Bajern LB za preuzimanje Hipo Alpe Adrija platilo neopravdano visoku cenu.

Kultererovo ime mediji su iznova pominjali i prošle sedmice kada je obelodanjeno da je pokojni šef koruške vlade, ultradesničar Hajder koji je pretprošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, imao na tajnim računima preko 45 miliona evra.

Hrvatska: Hapšenje uzburkalo javnost

Hapšenje bivšeg predsednika UO Hipo Alpe banke Volfganga Kulterera, osumnjičenog za odobravanje milionskih kredita bez pokrića uzburkalo je javnost u Hrvatskoj.
Hrvatskoj javnosti je najzanimljivija uloga bivšeg premijera Ive Sanadera u poslovanju Hipo banke. Novinar Hrvoje Apelt je u izjavi za Hrvatsku televiziju rekao da poseduje brojne dokumente koji svedoče o povezanosti banke i hrvatskih političara.

On tvrdi da je pre izbora cenzurisan tekst u "Jutarnjem listu" da je Hipo banka donirala HDZ-u dva miliona kuna (277.000 evra). "Hrvatska javnost bi trebalo da zna da postoji dokument iz 2007. godine s kojim je upoznat ceo državni vrh, pa i sadašnja premijerka Jadranka Kosor", kaže on.

Ona bi, kako kaže Apelt, morala znati "o čemu se tu radi, koja imena se pominju u dokumentu i kako su pomagali Hipo banci da se zemljištu koje je jeftino otkupljeno kasnije urbanističkim planom promeni namena, nakon toga digne vrednost i ostvare milionske zarade".

Portal indeks.hr ističe da je Sanader 1995. godine počeo usku saradnju s bankom, kao i vrlo prisne susrete s prvim čovekom Koruške, pokojnim Jergom Hajderom, a širio je i svoju mrežu poznanstava u Nemačkoj. Kulterer se pominje kao čovek koji bi mogao otkriti povezanost Sanadera i Hipo banke, piše indeks.hr i dodaje da su njih dvojica bili prijatelji, pri čemu je banka navodno podmirivala neke Sanaderove privatne troškove.

Sa poslovanjem Hipo banke u Hrvatskoj se, između ostalih, pominje i bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Mate Granić. On je u uključenju u program Hrvatske televizije rekao da i dalje smatra da je dolazak Hypo banke, koja je prva strana banka koja je došla u tu zemlju, bio veliki dobitak za Hrvatsku. Granić takođe tvrdi da je njegova konsultantska kuća imala transparentan poslovni odnos sa Hypo bankom.

Klijenti Hipo Alpe Adria banke ne bi trebalo da brinu zbog hapšenja nekadašnjeg čelnika banke jer je nju austrijska država krajem decembra prošle godine otkupila za simboličnu cenu od tri evra. Na zahtev EU banka će morati da bude drastično redimenzionirana, a prema želji vlade za par godina trebalo bi ponovo da bude privatizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grad propada

Američki novinar Džulijan Ralf je 1890. godine otputovao iz Njujorka u Birmingem, tadašnji industrijski centar u centralnom delu Engleske. Nazvao ga je gradom kojim se najbolje upravlja na svetu.

8:04

3.5.2024.

1 d

Podeli: