Nemci daju najviše za pomoć Grčkoj

U kreditu članica evro-zone od 30 milijardi za Grčku, ukoliko ga ona zatraži, Nemačka bi učestvovala sa 8,376 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

08:01

Default images

Nemački mediji su izračunali da bi Nemačka snosila najveći deo kredita predviđenog za Grčku, s obzirom da je sa 27,92 odsto najveći i njen udeo u Evropskoj centralnoj banci (ECB). Sa nešto manjim iznosima od 6,3 milijarde i 5,5 milijarde evra bi u predviđenom kreditu morale da učestvuju Francuska i Italija.

Prema navodima nemačkih medija, već su najavljene i prve tužbe Saveznom ustavnom sudu i evropskim sudskim institucijama za slučaj da Nemačka zaista milijardama evra priskoči u pomoć Grčkoj.

Zemlje evrozone su u nedelju usvojile odluku pomoći Grčkoj, ukoliko je ona zatraži, pošto su na finansijskom tržištu porasle kamate na grčke državne pozajmice.

Nemačka je još krajem marta bila na meti kritike unutar Evropske unije (EU), jer se na samitu u Briselu usprotivila konkretnoj pomoći Grčkoj i zahtevala da se u prevazilaženje teške finansijske krize u ovoj zemlji uključi i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: