Finansijski direktori u Srbiji optimistični

Većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična u pogledu finansijske perspektive preduzeća u kojima rade (58 odsto).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

13:14

Finansijski direktori u Srbiji optimistični
Foto: Thinkstock

Njih 27 odsto je mišljenja da će situacija ostati nepromenjena, rezultati su najnovijeg istraživanja revizorsko-konsultantske kuće Dilojt (Deloitte).

Od anketiranih preduzeća u Srbiji, za 67 odsto finansijskih direktora je opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava "normalan ili niži", dok 70 odsto smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća, pokazuje Dilojtovo istraživanje stavova finansijskih direktora u centralnoj Evropi.

Istraživanje je pokazalo i da 55 procenata ispitanika očekuje smanjenje stope nezaposlenosti u narednom periodu, a isto toliko je i izrazilo bojazan, odnosno očekuje povećanje troškova radne snage.

Takođe, najveći broj ispitanika smatra da se trošak kapitala (njih 61 odsto) neće menjati, kao i da će stope poreza na dobit (91 procenata) i PDV-a (100 odsto) ostati iste.

Ispitanici iz centralne Evrope istakli su manjak kvalifikovane radne snage (53 odsto) kao jedan od glavnih rizika s kojima se suočavaju, dok su njihove kolege iz Srbije nedostatak radne snage stavili tek na sedmo mesto, a istakli su kao glavne rizike po poslovanje preduzeća: pritisak tržišta za smanjenje cena, insolventnost i povećanje troškova poslovanja, uprkos pozitivnim privrednim izgledima.

Kao ključne zadatke u narednom periodu ističu rast prihoda kroz organski rast, restrukturiranje, smanjenje direktnih troškova, kao i ulaganje u istraživanje i razvoj.

Većina anketiranih finansijskih direktora (61 odsto) planira da poveća nivo zaduženosti kako bi mogli da prošire svoje poslovanje na druga tržišta i uvedu nove proizvode i usluge, dok 9 odsto ispitanika planira da smanji svoje stanje zaduženosti.

Optimizam se vidi i kod 54 odsto ispitanika koji smatraju da će se sposobnost preduzeća da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, 33 posto smatra da se ništa neće promeniti u tom smislu u narednom periodu, a 12 odsto veruje da će ta sposobnost opasti.

Više od 60 odsto finansijskih direktora navodi kako je zbog digitalizacije njihovih kompanija potreba za promenama u finansijskoj funkciji visoka, pri čemu najveći broj (48 odsto) srpskih finansijskih direktora smatra da je njihova finansijska funkcija kompanije dobro ili vrlo dobro pripremljena, dok 42 odsto smatra da su srednje pripremljeni.

Kao najveće prioritete digitalizacije finansijske funkcije, finansijski direktori su odabrali automatizaciju unošenja obrade podataka (64 odsto) i automatizaciju i personalizaciju izveštavanja rukovodstva (58 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: