BG "okupiran" - o zaradi za "venčanim stolom"

Zvaničnici kažu da je Beograd tokom praznika posetilo i do 130.000 stranih turista, a zarada je između 24 i 30 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2018.

18:26

BG
Foto: Thinkstock

Oni koji su bili na usluzi turistima uglavnom su zadovoljni

"Turista je bilo dovoljno, a što se tiče zarade, to ćemo da vidimo kad sednemo sa gazdom za venčanim stolom, da svedemo bilans rada", kaže jedan od prodavaca.

"U jednom periodu najviše Turaka, pa zatim Grka, Italijana, bilo je i Izraelaca dosta", kaže drugi, ističući da im se isplatilo to što su radili za praznike.

Tokom praznika ruski, kineski, grčki, engleski - mešali su se u žamoru prepune Knez Mihailove, na Kalemegdanu, u Skadarliji. Danas, slika nije toliko dinamična, ali određen broj stranih gostiju i dalje boravi u Beogradu.

"Sad jeste pad i ima mnogo manje turista u gradu i naši ljudi se malo odmaraju od Nove godine i od svega. Ima dosta Bugara, bilo je ove godine začudo dosta italijana u gradu", kaže Milica Petković iz kafane "Tri šešira''.

Iz turističke organizacije Beograda kažu da će praznike, ali i celu proteklu 2017. godinu obeležiti 20 odsto više turista, u odnosu na prethodne godine.

"Od januara do novembra, sada već prošle godine, smo imali preko dva miliona noćenja i oko milion stranih gostiju. Možda je zanimljiva Nemačka, koja ima značajno veći broj gostiju nego ranije i pre svega, to uvek svi naglašavamo, taj dramatičan rast, rekao bih, dolazaka kineskih gostiju", rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Beograd sada ima 94 hotela, a sve više se razvija privatni smeštaj kao opcija za turiste. Sve u svemu, smeštajni kapaciteti očigledno nisu dovoljni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: