Koliko ćemo platiti auto-put za nigde? VIDEO

70 miliona evra platili su građani Srbije za ovo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

19:29

Koliko ćemo platiti auto-put za nigde? VIDEO
(Foto: Thinkstock)

Auto-put za nigde, kako su ga nazvali kada je izgrađen, zato što još čeka da budu izgrađene ostale deonice do sada su bar mogli da koriste biciklisti. Sada ni oni.

Građevinari su se vratili da popravljaju put odmah pošto je ministarka Zorana Mihajlović pokrenula pitanje odgovornosti za loše izvedene radove.

Nalaz inspekcije ministarstva jeste da je ugrađena glina, a ne beton i da je zato došlo do deformacije puta.

„Na moj sto je došla analiza po kojoj se cement raspao i neophodno u dubini od 3 do 4 metra podići čitav put, a negde i do dubine od 11 metara i to u dužini od 4 i po km. To je sve tačno i to će nas koštati milijardu dinara“, rekla je Zorana Mihajlović.

I to nije jedina šteta. Teško je proceniti koliki će gubitak nastati zato što će izgradnja celog Koridora 11 kasniti.

„Drugi problem je što mi ubrzano radimo deonice pored te. Čak i pod pretpostavkom da one budu gotove do februara neće raditi - jer će se cele sledeće godine raditi ova deonica koja je već izgrađena“, kaže ona.

U preduzeću Planum koje je izvodilo raodove rekli su nam da se njihov direktor vraća sa puta u petak i da će tada objasniti o čemu je reč. Drugi član konzorcijuma koji je gradio put "Putevi Užice" kažu da su svoj posao uradili bez greške.

„Na toj deonici "Putevi Užice" su izgradili dva mosta i petlju Lajkovac. Nikakvih primedbi nismo imali. Za ostale članove konzorcijuma ne mogu da garantujem“, kaže Leko Korićanac, direktor Puteva Užice.

Bivši ministar Milutin Mrkonjić rekao je ranije da garantuje da je posao na spornoj deonici Ub–Lajkovac dobro urađen.

„Samo ministarstvo za tehničko izvođenje nije odgovorno. Odgovorno je javno preduzeće koje je ovde prisutno kao investitor u ime države“, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Prvi deo auto-puta na takozvanom Koridoru 11 trebalo je da bude završen do kraja ove godine. Međutim, deonica Surčin - Obrenovac je kasno započeta, a u delu od Obrenovca do Uba je bilo problema sa kineskim izvođačima radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: