Hvale nas, ali pitaju i kad će dinar u Pejpal

Između dva izdanja Bele knjige iz 2016. i 2017. godine Vlada je ostvarila dobre makroekonomske rezultate, ali je od ključne važnosti da se podstakne jači rast.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

17:24

Hvale nas, ali pitaju i kad će dinar u Pejpal
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To je izjavila predsednica Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji Jana Mihajlova.

"Savet očekuje da zajednička Radna grupa osnovana sa Vladom postane mehanizam za ubraznje reformi", istakla je Mihajlova na predstavljanju "Bele knjige 2017". Ona je navela da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u januaru formirana ova Radna grupa kako bi dijalog sa Vladom postao konstruktivniji.

Procenat napretka je 33 odsto, kazala je ona i istakla da je gotovo isti kao i prošle godine, a cilj je, kaže ona da bude znatno viši.

"BDP raste, fiskalna konsolidacija je u toku, zapošljavanje u privatnom sektoru takođe i sve su to signali za nove investitore", rekla je Mihajlova.

Srbija treba da sprovede teške kompleksne strukturne ferome,ubrza privatizaciju javnih preduzeća i podstakne razvoj privatnog sektora kao i da obezbedi poslovnom okruženju predvidljivost izmena zakona, navela je ona.

Mihajlova je predstavnicima vlade i privrednicima na skupu poručila da Savet očekuje da Zajednička radna grupa osnovana sa Vladom postane mehanizam za ubrzanje reformi sa dva cilja.

"Da se ubrza usklađivanje zakona sa regulativama EU i da se poboljša primena zakona", rekla je ona i navela da je važno da Vlada nastavi pristupne pregovore sa EU kao okvir za unapređenje poslovanja, i zakona i njihove primene.

Mihajlova kaže da je održiva fiskalna konsolidacija moguća samo kroz snažne strukturne reforme s fokusom na privatizaciju i "korporatizaciju" državnih preduzeća.

"Za privredu je od suštinske važnosti da se uvede doslednija i efikasnija primena propisa pogotovo u oblasti poreske politike za šta je neophodna modernizacija državne uprave uključujući i poresku administraciju", navela je Mihajlova

Fokus u daljem usklađivanju sa evropskim normama treba staviti u sedam oblasti, porezi, rad, inspekcija i bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i e-poslovanje, stečaj i devizno poslovanje, rekla je ona.

Poslovna klima u Srbiji bolja, ima još puno posla

Savet stranih investitora (FIC) smatra da je poslovna klima u Srbiji danas daleko bolja nego pre 10 godina, da je ispunjeno 33 odsto saveta iz prošlogodišnje "Bele knjige", a oni bi želeli da u naredoj godini procenat ostvarenih saveta u praksi bude najmanje 50 odsto.

Strani investitori poručuju da poštuju nastojanja države da unaprede poslovnu klimu i nastave reforme, ali ocenjuju da ovogodišnji učinak nije nadmašio ostvareno prethodne godine, zbog čega je, ističu, glavni zadatak da se reforme brže sprovode.

Neke od pohvala navedenih u "Beloj knjizi 2017" odnose se na razvoj duvanske industrije, suzbijanje rada "na crno", liberalizaciju tržišta električne energije...

S druge strane, zameraju to što carinske regulative Srbije nisu usaglašene sa evropskim carinskim zakonima, zatim sporo usaglašavanje Zakon o bezbednosti hrane sa EU regulativom, traže ukidanje prakse odredjivanja maksimalne veleprodajne cene lekova, budući da, kako kažu, Vlada već odredjuje cene lekova na pozitivnoj listi...

U savetu stranih investitora kažu da je u borbi protiv sive ekonomije postignut izvestan napredak, i to ilustruju podacima da su ukupni budžetski prihodi prošle godine porasli za 6,5 odsto u odnosu na 2015, što je pre svega, kako navode, rezultat poboljšane naplate PDV-a i akciza i najbolji pokazatelj smanjene sive ekonomije.

Takodje ukazuju da je kao rezultat primene novog Zakona o inspekcijskom nadzoru prošle godine otkriveno 3.656 neregistrovanih preduzeća od kojih se većina naknadno registrovala.

S druge strane, ističu da je potrebno omogućiti upotrebu "digitalnog identiteta", potpisa najširem krugu gradjana.

"Preporuka je da se što pre donesu i podzakonski akti kojima će se precizirati šeme elektronske identifikacije i propisati uslovi za šeme odredjenog nivoa pouzdanosti", kažu u FIC-u.

Strani investitori ostaju pri stavu da bi i privatizacija državnih preduzeća značajno povećala efikasnost i produktivnost privrede i stvorila poslovno okruženje u kom važe jednaka pravila za sve, a ujedno će, navode, doprineti i daljem jačanju privatnog sektora.

Kada su u pitanju PayPal transakcije, veliki problem je i dalje, kako napominju, to što domaći zakonski okvir ne dozvoljava da korisnici putem PayPal-a mogu da primaju novac iz inostranstva jer ovaj servis ne nudi dinar kao sredstvo plaćanja.

Strani investitori se zalažu za potpuno uskladjivanje Zakona o bezbednosti hrane sa EU regulativom i izjednačavanje statusa uvoznika i domaćih proizvodjača u pogledu snošenja troškova analize i dodaju da je potrebno osposobiti za rad sve sekcije Nacionalne referentne laboratorije.

"Potrebno je poboljšati sistem granične inspekcije, jer uvoznici ne mogu da planiraju svoje poslovanje u Srbiji, s obzirom da vremenski period potreban za graničnu inspekciju i proces provere nije predvidjen", poručuju iz Saveta.

Objašnjavaju da vreme trajanja od istovara isporuke do stavljanja u promet može potrajati od tri do 20 dana, u zavisnosti od toga da li inspektor uzorkuje pošiljku za analizu ili ne, kojoj laboratoriji šalje uzorke na analizu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: