Šef MMF-a otkrio: O povećanju plata ni reči

Plenarnim sastankom, u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

16:23

Šef MMF-a otkrio: O povećanju plata ni reči
Foto: Thinkstock

Kontrola srpske ekonomije je počela. U Narodnoj banci predstavanici MMF-a sa srpskim finansijskim zvaničnicima proveravaju sprovođenje sveobuhvatnih strukturnih reformi koje imaju za cilj otvaranje novih radnih mesta i rast privrede

“Srpska ekonomija raste, ali mora da raste brže. Radimo na tome kako taj rast da ubrzamo i kako da taj rast bude koristan za građane”, objašnjava šef delegacije MMF-a Džejms Ruf.

Dok je prvi čovek MMF-a razgovarao sa novinarima, ministri finansija i ekonomije to su izbegli, ulaskom na zadnji ulaz Narodne banke. Džejms Ruf kaže da će detalji razgovora biti poznati na kraju posete 5. jula. Jedan važan detalj ipak je obelodanio.

“Povećanje plata i penzija sada nije tema. Pričaćemo o tome prilikom sledeće posete krajem godine, kada budemo razgovarali o budžetu”, istakao je Ruf.

Ono što je , kako Ruf kaže, uvek tema su standardni srpski problemi. Javni sektor, pre svega. Da je njegova reforma neophodna saglasan je i Aleksanda Vlahovic, iz saveta ekonomista Srbije.

“Vlada napravi veliku uštedu, smanji budžetski deficit ali dugovi i neefikasnost javnih preduzeća uzrokuju taj fiskalni odliv i sprečavanje brzeg, efikasnije rasta”, kaže Vlahović iz Saveza ekonomista Srbije.

Na putu tog rasta su i partokratija koja decenijama vlada u javnom sektoru ali i loša politika poslovanja u pojedinim preduzećima, napominje Vlahović.

Problema čini se nema u Narodnoj banci. Dinar je danas na rekordnom nivou prema evru u ovoj godini, i zvanični srednji kurs je nešto visi od 121 dinara. Možda zbog toga guvernerka pred gostima iz Vašingtona nije skidala osmeh sa lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: