Veći optimizam srpskih direktora - šta im je cilj?

Dve trećine finansijskih direktora iz Srbije optimisti su prema finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade, a 30 odsto smatra da će situacija ostati ista.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2017.

14:11

Veći optimizam srpskih direktora - šta im je cilj?
Foto: Thinkstock

Kao ključne zadatke u narednom periodu ističu rast prihoda na postojećim i novim tržištima, kao i smanjenje direktnih troškova, navodi se u Istraživanju stavova finansijskih direktora u srednjoj Evropi revizorsko – konsultantske kuće Dilojt.

Kontrola troškova je, kako navode, najvažniji prioritet za 72 odsto anketiranih finansijskih direktora.

Za razliku od prošle godine kada je većina ispitanika smatrala da će nezaposlenost rasti u 2016. godini, prognoza za 2017. je optimističnija i u skladu je sa pozitivnim privrednim prognozama za 2017, tako da samo 23 odsto ispitanika veruje da će se stopa nezaposlenosti povećati u narednom periodu.

Uprkos pozitivnim privrednim izgledima, ispitanici ističu da su insolventnost, nedostatak kvalifikovane radne snage, smanjenje tražnje, i nedostatak kapitala i dalje glavni faktori koji predstavljaju značajan rizik za poslovanje preduzeća u narednih 12 meseci.

Većina anketiranih finansijskih direktora veruje da će nivo zaduženosti njihovih kompanija ostati isti u narednom periodu, dok devet odsto ispitanika planira da smanji svoje stanje zaduženosti.

Navodi se i da 45 odsto ispitanika planira da poveća nivo zaduženosti kako bi mogli da prošire svoje poslovanje na druga tržišta i uvedu nove proizvode i usluge.

Optimizam se vidi i kod 43 odsto ispitanika koji smatraju da će preduzeća u naredne tri godine poboljšati sposobnost da servisiraju svoj dug, 40 odsto smatra da se ništa neće promeniti u tom smislu u narednom periodu, a 17 odsto veruje da će ta sposobnost opasti.

Zaduživanje kod banaka kao izvor finansiranja je atraktivno za 36 odsto anketiranih preduzeća što odražava verovanje 57 odsto anketiranih finansijskih direktora da će se troškovi finansiranja smanjiti ili ostati nepromenjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: