Ne daju PKB: Značajan za BG i celu Srbiju

Sindikat Nezavisnost Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protivi se privatizaciji te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2017.

12:27

Ne daju PKB: Značajan za BG i celu Srbiju
Foto: Thinkstock

Kako ističu, reč je o objektu od strateškog značaja za Beograd i celu Srbiju.

Predsednik tog sindikata Milan Kojić je na konferenciji za novinare rekao da sindikat od nadležnih traži da se preispita poslovanje PKB-a i da se sankcionišu sve eventualne zloupotrebe poslovodstva iz prethodnog perioda.

Prema njegovim rečima, stav sindikata je da je postupak restrukturiranja PKB-a i stvaranja ekonomski profitabilne kompanije moguć kroz odgovornije upravljanje i racionalizaciju troškova.

"Ukoliko je cilj unaprađenje tehnološke osnove PKB-a, koji nije moguće ostvariti bez privatnog kapitala, sindikat Nezavisnost smatra da bi eventualni ulazak takvog kapitala mogao da bude prihvatljiv isključivo kroz ugovor o strateškom partnerstvu", rekao je Kojić.

On je naglasio da bi taj ugovor morao da ima jasno definisane obaveze strateškog partnera da bastavi proizvodnju najmanje u istom obimu i očuva postojeća radna mesta uz zadržavanje države kao većinskog vlasnika.

Kojić je dodao i da je u poslednje tri godine PKB pokazao da može da radi uspešno jer ostvaruje dobitak iako ostaje uskraćena , onosno ne naplati za subvencije za mleko koje dobijaju privatnic.

Podsetio je da gubitci koji se pominju da PKB korpiracija iz Padinske Skele nastali u prethodnom periodu kada je PKB bio nosilac socijalnog mira.

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a dostavilo je osam investitora.

Za tu poljoprivrednu korporaciju zainteresovano je jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije - Industrija mesa Matijević i MK Group, kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i kompanije iz Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije, ali njihova imena ne mogu biti objavljena, jer nose oznake tajnosti.

Pisma o zainteresovanosti nisu obavezujuća, niti nedostavljanje takvih pisama na bilo koji način eliminiše mogućnost učestvovanja u daljem postupku privatizacije PKB-a, objasnilo je ranije Ministarstvo privrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je početkom ove sedmice da će uskoro biti raspisan prvi obavezujući poziv za privatizaciju PKB-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: