Srbija lider - preuzela 97% EU standarda

Srbija je lider u regionu u oblasti standardizacije i do sada je preuzela 97 odsto evropskih standarda, izjavio je pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2016.

08:23

Srbija lider - preuzela 97% EU standarda
Foto: Thinkstock

On je na petoj Balkanskoj konferenciji o standardizaciji u Beogradu rekao i da je Vlada Srbije u okviru Godine preduzetništva opredelila posebna sredstva za uvođenje standarda u privredi Srbije.

"Samo podizanjem kvaliteta poslovanja preduzeća podizaće se i konkurentnost poslovanja, a samim tim i konkurentnost cele srpske privrede", rekao je Petrović.

On je dodao da se sada intenzivno radi na prevođenju evropskih standarda u srpsku privredu.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić izjavila je da su se na današnjoj konferenciji okupili predstavnici nacionalnih tela za standardizaciju iz regiona Balkana sa ciljem da razmene iskustva i unaprede svoj rad.

Ona je dodala da je Institut za standardizaciju podneo prijavu za punopravno članstvo u evropskim ogranizacijama za standardizaciju, CEN i CENELEC, i da će ocenjivanje biti u septembru.

"Nadamo se da ćemo postati članica, a to znači da ćemo olakšati pristup privrede evropskim standardima i da ćemo biti konkurentniji na evropskom tržištu", kazala je Bojanićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: