Jeste li primetili? Namirnice poskupele za 750 RSD

Potrošačka korpa sa pet osnovnih životnih namirnica, poskupela je za oko 750 dinara od početka godine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

16:13

Jeste li primetili? Namirnice poskupele za 750 RSD
(Foto: Thinkstock.com)

Stručnjaci poručuju da razloga za takvo poskupljenje nema i da trgovci koriste položaj na tržištu da sa potrošačima igraju igru mačke i miša.

Za odluku da višom cenom napadaš proizvode koji se najviše troše nije potrebna nikakva mudrost, a preko potrebne mudrosti za odgovor na pitanje kako uštedeti na kupovini osnovnih životnih namirnica, nema.

Ko je kriv za takav račun? Kažu - provereni trgovinski trik - poskupljenje od dinar, dva ili tri i to u dobro odmerenim vremenskim razmacima, tiho da niko ne primeti.

“Nema nikakvog razloga da nešto poskupljuje, jedini osnov što trgovci imaju finansijske gubitke i sav svoj nedostatak zbog smanjenog prometa nadomestuju poskupljenjem osnovnih životnih namirnica na tzv. neprimetan način. Svaki mesec 5 do 10 dinara nešto, vi ne registrujete , a dobici ogromni”, kaže Goran Papović iu Udruženja za zaštitu potrošača.

Većina trgovinskih lanaca bi na ove tvrdnje odgovorila - nije do nas, cenovnik diktiraju proizvođači. Proizvođači uzvraćaju da cene idu gore samo kada poskupi nabavka ili skoče troškovi proizvodnje i podvlače - to se u ovoj godini nije desilo. Analitičari smatraju i da je poskupljenje inspirisano i često ponavljanom porukom da je skočila kupovna moć zaposlenih građana.

“Ovo je igra između mačke i miša između trgovaca i potrošača gde trgovci ispituju mogućnost.. Glavni krivac su trgovci ne proizvođači apsolutno na njih stavljam akcenat”, kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar

Tačno je da se na akcijama šećer može kupiti za 69 dinara, a ulje i za 110, ali i to je za neke zloupotreba marketinga. Na potpuno liberalizovanom tržištu, gde konkurencija i te kako pritiska, potrošaču kao jedino sredstvo u borbi protiv viskokih cena preostaje uzdržavanje od kupovine, tj. nedovoljno slatki kolači, testo koje ne diše i nemastan omlet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: