"Sa 30.000 manje Srbija postaje jeftina"

Smanjenjem zaposlenih u javnom sektoru za 20 do 30 hiljada Srbija bi bila jedna od jeftinijih država, smatra urednik časopisa Kvartali monitor Milojko Arsić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

14:08

Default images
Foto: Thinkstock

On kaže da je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru teška mera i politički i ekonomski, te da verovatno neće biti sprovedena na način kako je to najpre dogovoreno sa Međunarodnim moentarnim fondom.

Arsić je, na predstavljanju novog broja ovog biltena na Ekonomskom fakultetu, rekao da je broj zaposlenih u javnom sektoru trebalo smanjiti u ovoj godini, ali je ta mera odlagana više puta i biće realizovana u narednoj godini.

“To nisu lake mere, ni ekonomksi ni politički, ali su neophodne”, rekao je Arsić.

S druge strane, on je rekao da "najverovatnije neće biti moguće smanjiti broj radnika onoliko koliko je vlada obećala MMF-u, ali bi smanjenjem za 20.000 do 30.000, Srbija bila jedna od jeftinijih država".

Govoreći o smanjenju sive ekonomije, Arsić je kazao da je ostvaren napredak, ali da je Srbija uprkos tome u grupi zemalja sa visokim udelom sive ekonomije.

On je rekao da je u cilju suzbijanja sive zone važna reforma Poreske uprave, koja bi i poboljšala naplatu poreskih prihoda.

Kada je reč o poreskoj politici, on je rekao da su ekonomisti i ranije govorili da bi bilo dobro da se promeni struktura poreza, da se smanji stopa poreza na rad i doprinosi, a podigne PDV.

“Takva poreska reforma bi trebalo da bude prihodno neutralna. Ne bi trebalo da dolazi u obzir reforma koja bi značila da su neki porezi značajno manji a da se drugi povećavaju”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: