Srbija

Ponedeljak, 14.12.2015.

20:47

Otpuštanja dovode do šalterskog haosa?

Nezadovoljni odlukom da se smanji broj zaposlenih u trenutku kada se broj predmeta utrostručuje, sindikati geodetskog zavoda stupaju u štrajk.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock.com

Uprkos najavi da se u katastarskim službama od sutra neće primati zahtevi građana, rukovodstvo Zavoda veruje da će se na sastanku predstavnika Vlade i sindikata ipak naći rešenje.

Može li sutra Agencija za mirno rešavanje sporova sprečiti najavljeni šalterski haos u 165 službi za katastar širom Srbije? Kako drugačije objasniti najavu novog režima rada u kome bi bio otvoren samo po jedan šalterski prozor i to samo za prava socijalne i zdravstvene zaštite.

Sindikalci Geodetskog zavoda tvrde da će primenom odluke o maksimalnom broju zaposlenih nestati više od 700 ugovoraca, ugasiće se 450 nepopunjenih radnih mesta, a 138 stalno zaposlenih očekuje tzv. racionalizacija.

Sve to u trenutku kada će im država samo po zakonu o ozakonjenju objekata u sledećoj godini povećati broj predmeta i do tri puta. Kažu da su složni i da štrajk može da potraje dok se zahtevi ne ispune.

Rukovodstvo poručuje da je odluka o smanjenju broja zaposlenih imperativ.

“Ovu odluku ne treba gledati izolovano to vlada radi zbog fiskalne stabilizacije ali način radikalne borbe nije primeren trenutku”, smatra Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Rukovodstvo obećava da neće biti gašenja katastarskih službi u rubnim područjima i da u ovom trenutku ima dovoljno onih koji žele dobrovoljno da napuste radna mesta. Sindikalci i na to imaju odgovor.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: