Srbija

Nedelja, 29.11.2015.

16:17

Preti im gašenje, a prave čuda na starim mašinama

Preduzecu “Šumadija DES“ u Kragujevcu, zbog nasleđenih dugova, u visini od oko pedeset miliona dinara, preti likvidacija.

Izvor: B92

Default images
Foto: Screenshot/ B92

Nada preduzeća je reorganizacija poslovanja u čemu očekuju pomoć države, u čijem je vlasništvu. I pored ovogodišnje povećane proizvodnje, sav priliv novca odlazi na isplaćivanje dugova.

U Šumadija DES-u radi sedamedeset odsto osoba s invaliditetom, koje ne mogu da nađu posao na drugom mestu.

Radnici Šumadija DES-a su zanatlije koje prave metalne proizvode. U sticanju rutine pomaže im instruktor, koji kaže da zaposleni čuda prave na zastarelim mašinama. Posao im je osmočasovna rehabiltacija tokom koje je instruktor sve vreme prisutan.

“Oni su zadovoljni kada im date da majstorišu. Presrećni su. Imam tu jednog gluvonemog i šta god mu dam on je srećan. Ide mu majstorluk od ruke“, kaže Nenad Bogićević, instruktor proizvodnje

Zaposleni s invaliditetom kažu da su s lakoćom ovladali zanatom. “Može za kratko vreme. Da se opustiš i radiš, i nista vise“, kaže Duško Petrović, radnik Šumadija DES-a.

Stojan Kneževic je bubrežni bolesnik. Iskusan je farbar i uposlenje u ovom preduzeću mu neizmerno znači.

“Osećam se korisnim. Dok nisam radio jednostavno sam sebi smetam, beskoristan. Nema posla, nema para. Ovo bar mi ide radni staž, a i nije teško u odnosu šta sam sve radio kod privatnika i šta sam prošao, ovo mi neki put dođe kao rekreacija“, priča radnik Stojan Knežević.

Ovogodišnja poslovna dobit Šumadija DES-a je pojela blokada računa, kaže rukovodstvo koje spas vidi u sporovođenju unapred pripremljenog plana reorganizacije.

Za razliku od prethodnih godina, i pored velikih dugova, zaposleni redovno primaju plate, ističe rukovodstvo.

“Po prvi put od 2000. godine, bez pomoći države, radnici svojim radom stiču dohodak iz koga se poreskoj upravi uplaćuju sredstva za penziono, invalidsko i zdravstven osiguranje“, kaže Milorad Bajovic, direktor Šumadija DES-a.

S opremom iz prošlog veka Šumadija DES uspešno trči utakmicu savremenog tehnološkog razvoja. Kada bi država u ovu urušenu halu uložila sedam miliona dinara, posla bi bilo za jos pedeset ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

6 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Podeli: