Ovako će izgledati BG za nekoliko godina

Glavni gradski urbanista Milutin Folić predstavlja velike planove za centar Beograda - četiri ambijentalne celine činiće novo srce prestonice.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2015.

09:24

Default images
Foto: beograd.rs

Uređenjem četiri ambijentalne celine u srcu prestonice, najuži centar Beograda, za nekoliko godina, trebalo bi da pripadne isključivo pešacima i biciklistima, tvrdi glavni gradski arhitekta Milutin Folić, pišu Večernje novosti.

Radovi su započeti u Ulici Vuka Karadžića. Posao će biti gotov do kraja godine, kada će se građevinska operativa preseliti na skver kod ulica Cara Lazara i Gračaničke. Tu će se urediti plato i napraviti česma Kod Crvenog petla. Tokom 2016. planirani su radovi na Kosančićevom i Obilićevom vencu. “Najstarije gradsko jezgro postaće jedna velika šetačka zona, a za vozila izgradiće se nekoliko podzemnih garaža, da bi sve bilo lako dostupno”, priča Folić.

“Srce tog šetališta biće najpoznatija trgovačka zona Knez Mihailova. Očekujem da će najveća atrakcija biti Vase Čarapića, kao ulica kulture”, objašnjava on.

Prema Folićevim rečima, deo grada gde se nalazi Narodni muzej, Narodno pozorište, Rektorat, Filharmonija, tri fakulteta i još dva muzeja, biće popločan kamenom i obogaćen drvoredima.

“Studentski trg biće potpuno renoviran, a ispod njega će se sledeće godine graditi garaža. Trolejbuski terminus se premešta u Dunavsku. Postoji ideja da se uz saradnju sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika, uz odgovarajuću zaštitu, predstavi arheološki lokalitet gde se nalazi rimsko terme. Postavili bi se i kameni artefakti, koji su danas zaboravljeni u podrumima Etnografskog muzeja.
Foto: beograd.rs (Crveni petao, perspektiva)
Kaldrma na Kosančićevom vencu već sledeće godine biće potpuno rekonstruisana, a i ovaj deo prestonice biće kompletno zatvoren za saobraćaj.

“Oživećemo lokalitet gde je nekada bila Narodna biblioteka. Ograda će biti uklonjena, a iznad ruševina praviće se pasarela sa informativnim tablama. Dok se šetaju, građani će moći da saznaju kako je stradalo nacionalno blago Srbije. Plan je da kvart bude potpuno osvetljen”, kaže Folić.

Ispod Patrijaršije, u dnu Kralja Petra, gradiće se gradska galerija i vidikovac.

“Do kraja godine raspisaćemo arhitektonski konkurs za gradsku galeriju. Zbog konfiguracije terena, moguće je da se objekat izgradi na padini, a da sam krov bude u ravni sa ulicom. Napravio bi se fantastičan vidikovac. Onda bi tu galeriju povezali sa postojećim podzemnim prolazima i lagumima. Imali bismo neobičnu vezu sa Karađorđevom ulicom, odnosno sa Savskom promenadom. Taj kvart imaće desetak atraktivnih sadržaja za turiste”, objašnjava Folić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

11 h

Podeli: