Preokret - MMF uslovljava pomoć Grčkoj

Međunarodni monetarni fond učestvovaće u trećem spasavanju Grčke samo ako se toj zemlji dug kompletno restrukturira, poručila je šefica MMF-a Kristin Lagard.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.07.2015.

11:58

Default images
Foto: Thinkstock

"Program spasavanja, težak 86 milijardi evra, nije održiv ukoliko se Grčkoj ne olakša dužnička pozicija", izjavila je Lagard u razgovoru za francuski radio Europe 1.

Šefica MMF-a nije precizirala tačno kakvo bi restrukturiranje Grčkoj trebalo, ali je navela tri modela koja bi se mogla primeniti a zahvaljujući kojima bi grčki dug, kako kaže, postao otplativ, prenosi Index.hr.

Ona ističe da će MMF podržati samo i isključivo kompletan program koji predviđa restrukturiranje grčkog duga.

"Kompletan program mora stajati na dve noge. Prva noga je Grčka: oni moraju sprovesti duboke privredne reforme i uvesti fiskalnu disciplinu. Na drugoj nozi su kreditori, koji moraju da osiguraju finansiranje i restrukturiranje duga, kako bi se olakšao teret. Nije to neki moj hir, to su jasna pravila koja se primjenjuju na sve članice MMF-a", poručila je Lagard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: