"Radnik poslednji u lancu ishrane"

Šef sektora za socijalni dijalog Ministarstva rada Jesenka Čvoro izjavila je da će se do kraja septembra znati šta su u praksi problemi Zakona o radu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.04.2015.

14:16

Default images
Foto: Thinkstock

Nakon toga će, kako je navela, biti doneta odluka da li su potrebne izmene ili usvajanje novog zakona, a možda ni jedno ni drugo.

Čvoro je na forumu "Argumenti. Rezultati primene novog Zakona o radu" kazala da će se u Srbiji radno zakonodavstvo češće menjati i usklađivati sa standardima Evropske unije, odnosno da ono neće više biti kao do sada konstantna, već promenjiva kategorija. "Analize koje radi Radna grupa do kraja septembra će pokazati šta je u praksi u Zakonu o radu napravilo problem. Od socijalnih partnera će zavisiti da li će postojeći zakon biti izmenjen ili će biti doneti novi", kazala je Čvoro.

Prema njenim rečima, na smanjenje nezaposlenosti, odnosno rast zaposlenosti, u nekoj zemlji ne utiče samo Zakon o radu već veliki uticaj imaju i drugi ekonomski faktori.

Upitana da li je Zakon o radu doprineo zapošljavanju ili otpuštanju, Čvoro je odgovorila da nije samo Zakon o radu taj koji može poboljšati ili smanjiti nezaposlenost već uticaj na to imaju i drugi ekonomski faktori.

Na pitanje novinara da li zna da se u nekim firmama često radnicima ugovori o radu produžavaju na tri meseca pa se onda prekinu i opet nastave posle određene pauze, Čvoro je rekla da prema Zakonu o radu rad na određeno vreme može da traje ne duže 24 meseca sa prekidom ili bez prekida.

Novi zakon predvideo je platni listić kao izvršnu ispravu na osnovu koje zaposleni mogu na sudu da ostvare svoja prava i naplate zarade koje im nisu isplaćene, rekla je ona.

Prema njenim rečima Zakon o radu propisao je minimum i sve što nije imperativna norma može da se utvrdi kolektivnim ugovorima koji daju veća prava zaposlenima.

"Kolektivni ugovor jeste pravilo, a pravilnik izuzetak i važi sve dok sindikati ne povuku za ruku poslodavce i kažu - hajde da se dogovorimo o kolektivnom ugovoru", istakla je Čvoro.

Ona je kao primer navela da je poslodavcima kolektivnim ugovorima ostavljena mogućnost da priznaju sve godine staža, a ne samo one provedene kod poslednjeg poslodavca, kada je u pitanju odredba koja se tiče minulog rada, a koje su važile u starom zakonu.

Advokat za radno pravo iz advokatske kancelarije Tomić-Sinđelić, Saša Sinđelić, kazao je da postojeći Zakon o radu nije idealan i da traži dosta dodatnih preciziranja.

"Zakon o radu ne daje odgovor kako se zaposlenom može otkazati ugovor o radu usled radne nesposobnosti, koliko je vremena potrebno dati zaposlenom da otkloni nedostatke u radu, na koji način i ko može da vrši ocenu nesposobnosti radnika, odnosno koliko je rukovodilac kvalifikovan za tu ocenu, ali i još dosta toga", kazao je on.

Današnji forum "Argumenti.Rezultati primene novog Zakona o radu" organizovali su Fondacija Konrad Adenauer i Biznis info grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: